Menu

poniedziałek, 4 maja 2015

Krakersy cytrynowo-sezamowe

Normalnie muszę się pochwalić... od dziś, myślę, że może jak się z Panią umówię, w co drugi poniedziałek (albo środę) będzie można spróbować (i zamówić) moich wypieków w Magii Zdrowia na ul. Sybiraków w Białymstoku. Dziś już poszły do spróbowania po porcji: contennccini z ciecierzycą, karmelowe ciastka z czekoladą oraz te właśnie, obiecane na fb krakersy cytrynowo-sezamowe. Kolejna porcja na zamówienie już przed chwilą skończyła się piec, a zapach wciąż unosi się w powietrzu... :) są genialne w smaku. Idealne wręcz do pesto na drugie śniadanie...




Przepis inspirowany przepisem z Slowly Veggiena krakersy cytrynowe.

Składniki:
  • 110g sezamu
  • 2 łyżki nasion chia
  • skórka i sok z jednej ekologicznej cytryny
  • łyżka wody
  • łyżka melasy buraczanej

Do przygotowania krakersów rozgrzewamy piekarnik do 150 st. (góra i dół, albo termoobieg). Wszystkie składniki mieszam blenderem na gładką masę. Masę wykładam  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak cienko jak to tylko możliwe. Podana w przepisie ilość wystarcza na blachę standardowej wielkości (28x38cm). Przed pieczeniem za pomocą noża do pizzy nacinamy rowki wyznaczające pożądaną wielkość krakersów. Pieczemy 30 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Dopiero wtedy łamiemy na ciastka według wyznaczonych wcześniej rys nożem.

Smacznego.

2 komentarze: