Menu

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Bezglutenowe brownie w solonym kajmakiem

Spokojnie, spokojnie... żyję i mam się dobrze. Nastała cisza po targach w Supraślu - trzeba było odpocząć, bo muszę powiedzieć, że troszkę się przemęczyłam. Nawet organizm dał o sobie znać. Teraz kolejny targ śniadaniowy w tę niedzielę przed nami, a ja pełna zapału testuje po cichu nowe przepisy, tak by zaskoczyć Was czymś smakowitym. Dziś np fazę testów przechodzą kompletnie bezglutenowe nachosy... ile ja się mąki odpowiedniej naszukałam... ale są...jak dzisiejsza partia przejdzie pozytywne rodzinne testy wtedy zaczniemy produkcję na szerszą skalę... W lodówce chłodzą się już dwa awocado na guacamole... to taka mała zapowiedź smaków niedzieli... kolejna to te przepyszne brownie z solonym kajmakiem. Jego sekret tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach czekolady... Zdecydowanie najlepsze brownie jakie mi do tej pory wyszło.





Składniki:
16 większych, albo 32 kawałki wielkości kęsa
  • 200g masła 
  • 100g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 70%
  • 100g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 50%
  • 397g puszka kajmaku (puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego dzień wcześniej przez 2h w wodzie)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • 90g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 4 średniej wielkości jajka o temperaturze pokojowej
  • 100g mąki kokosowej plus 2 łyżki
  • 50g kakao
  1.  Nagrzej piekarnik do 180 (160 z termoobiegiem), gazowy nastaw na poziom 4. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 23cm. W średniej wielkości rondku stop masło, dodaj połamaną na kawałki czekoladę, zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż czekolada się rozpuści.
  2. W małej misce wymieszaj 175g kajmaku z 1 łyżeczką soli morskiej - zrobi się rzadszy. Resztę kajmaku przełóż do dużej miski z cukrem i jajkami i ubijaj na jednolitą masę ręczną lub elektryczną trzepaczką. Dodaj czekoladę z masłem i znów ubij.
  3. W innej misce połącz mąkę, kakao i sporą szczyptę soli, przesiej wszystko do miski z mieszanką czekoladową. Ubijaj chwilę, aż otrzymasz gładką masę.
  4. Przelej połowę ciasta do formy i wyrównaj łopatką. Używając łyżeczki, przełóż połowę solonego kajmaku na ciasto, tworząc 5 grubych, równo od siebie oddalonych pasków. Na wierzch wyłóż drugą połowę ciasta i wyrównaj powierzchnię ostrożnie, starając się nie naruszyć wzoru pod spodem. Wierzch udekoruj resztą kajmaku w taki sam sposób. Przeciągnij patyczkiem do szaszłyków albo brzegiem noża po kajmaku, tworząc piórkowy wzorek.
  5. Posyp odrobiną soli morskiej i piecz przez 25-30 minut, aż ciasto urośnie, a na wierzchu zrobi się chrupka skórka. Gotowe brownie będzie się lekko trzęsło przy poruszaniu formą. Pozwól mu całkowicie wystygnąć w blaszce, a potem pokrój w kostkę.
Smacznego.

1 komentarz: