"Śnieg, śnieg pada! Wszędzie biało!
"Brr!" - pod liść skrył się jeżyk.
Znów jest ciepło - jeż nie wierzy.
Na raz słońce, śnieg na dwa.
Kwiecień plecień tak już ma."
I ponoć sezon grillowy się w długi weekend zaczyna...
Dziś jednak proponuję wam jeszcze danie na rozgrzewkę... w sam raz na dzisiejszą zmienna pogodę.
Składniki:
- 200ml bulionu warzywnego
- 250g ugotowanej fasoli (może być mieszanka białej i czerwonej, może być sama biała)
- czerwona cebula
- 1 ząbki czosnku
- pomidor
- ogórek
- 2 papryki
- papryczka chilli
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 400g (jedna puszka) pomidorów krojonych z puszki
- sól, pieprz
- natka pietruszki i śmietana do podania
1. Cebulę, czosnek, pomidora, ogórka i papryki kroimy w drobne kawałki. Siekamy papryczkę chilli.
2. Cebulę oraz czosnek podsmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Wrzucamy posiekanego pomidora, ogórka papryki oraz chilli i smażymy kolejne 2 minuty. Dosypujemy kumin, słodką paprykę i oregano. Dodajemy pomidory z puszki, bulion, fasolę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Danie podajemy z odrobiną śmietany oraz natką pietruszki.
Smacznego.