Menu

piątek, 29 kwietnia 2016

Rozgrzewające chilli

Normalnie co za widok. Budzisz się rano, a tu śnieg sypie za oknem. Zima nie daje za wygraną, a toć już prawie maj. Aż przypomina mi się wierszyk, który ostatnio czytam Artkowi.


"Śnieg, śnieg pada! Wszędzie biało!
"Brr!" - pod liść skrył się jeżyk.
Znów jest ciepło - jeż nie wierzy.
Na raz słońce, śnieg na dwa.
Kwiecień plecień tak już ma."

I ponoć sezon grillowy się w długi weekend zaczyna...

Dziś jednak proponuję wam jeszcze danie na rozgrzewkę... w sam raz na dzisiejszą zmienna pogodę.




Składniki:
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 250g ugotowanej fasoli (może być mieszanka białej i czerwonej, może być sama biała)
  • czerwona cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • pomidor
  • ogórek
  • 2 papryki
  • papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 400g (jedna puszka) pomidorów krojonych z puszki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki i śmietana do podania

1. Cebulę, czosnek, pomidora, ogórka i papryki kroimy w drobne kawałki. Siekamy papryczkę chilli.
2. Cebulę oraz czosnek podsmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Wrzucamy posiekanego pomidora, ogórka papryki oraz chilli i smażymy kolejne 2 minuty. Dosypujemy kumin, słodką paprykę i oregano. Dodajemy pomidory z puszki, bulion, fasolę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Danie podajemy z odrobiną śmietany oraz natką pietruszki.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Piękny przepis. Świeży dzięki pomidorom i ogórkom, wyrazisty dzieki chilli i syty dzięki faosli. Jestem za !

    Pozdrawiam serdecznie
    Kaisa

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką pogodą mogę jeść takie dania codziennie :) Szczególnie wieczorem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmhhhmmm, jak ja lubię taką miseczkę gorącej dobroci zjeść :D

    OdpowiedzUsuń