Menu

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolorowa kuchnia - recenzja książki

Czy wiesz, że kolory warzyw i owoców wskazują na ich właściwości prozdrowotne?
Na przykład czerwone warzywa i owoce mają korzystny wpływ na układ krążenia, pomarańczowe i żółte chronią wzrok, fioletowe opóźniają starzenie, zielone wzmacniają naczynia krwionośne, a białe działają antybakteryjnie oraz antywirusowo.

Znajdziesz tu przepisy na sałatkę z buraczków i orzechów włoskich, dynię pieczoną z miodem i tymiankiem, knedle z jagodami, smoothie z jarmużu z jabłkiem i limonką, krem kalafiorowy oraz wiele innych receptur na kolorowe dania pełne zdrowia. Wszystko podzielone ze względu na kolor kuchni. Przed każdym rozdziałem wstęp - jak dany kolor wpływa na nasze zdrowie i jakie warzywa i owoce  pojawią w tej części. Mało tego w większości przepisów nie znajdziesz mięsa, co ja osobiście uważam za olbrzymi plus, gdyż ciekawe pozycje wegetariańskie nadal są w mniejszości.


Kolejna pozycja jaką przypadkiem kupiłam w Biedronce (dziś np udało mi się upolować Pawlikowską "Szczęśliwe garnki extra" za 9,99). 








Książkę można kupić również tu:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz