Menu

czwartek, 12 listopada 2015

Babeczki czekoladowe z jabłkami

Coś czuję, że ten tydzień dużo zmieni w moim życiu... mam po prostu takie nieodparte wrażenie, coś jak drapanie gdzieś w gardle świadczące o nadciągającej chorobie... 

A już w najbliższą sobotę zapraszam na "Kiermasz zdrowej żywności - natura na talerzu"  w Supraślu na którym to będzie można spróbować m. in. moich jakże pysznych babeczek czekoladowych z jabłkami.




Składniki:
  • 17,5 dag masła
  • 15 dag czekolady deserowej
  • 10 dag curku muscavado
  • 4 jaja
  • po łyżeczce esencji waniliowej i migdałowej
  • 11 dag mąki
  • łyżka stołowa kakao
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 jabłka
  1.  Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. 12 foremek na babeczki lub muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami.
  2. Resztę masła topimy z czekoladą w kąpieli wodnej i przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier. Mieszając, wbijamy po jednym jajku, wlewamy esencje waniliową i migdałową. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy wiórki kokosowe i jabłka pokrojone w kostkę. 
  3. Napełniamy foremki niemal po brzegi i pieczemy 30-35min. aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu czysty, lecz nieco lepki. Studzimy w foremkach ok. 5 min i przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Czekoladowe są pyszne! Często takie robię :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te są jednymi z moich ulubionych, baaardzo szybko znikają :)

      Usuń