Menu

niedziela, 20 września 2015

Ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi

I to chyba już ostatni z zaległych moich przepisów, z Pikniku przy Operze z tegorocznego lata. Takie wspomnienie dni gdy było ciepło i słonecznie. Jakoś co roku o tej porze dopada mnie chandra. Świadomość, że nadchodzą jesienne dni z deszczem i wiatrem, a do wiosny jeszcze tak daleko z reguły bardzo mnie przygnębia. Takie ciasteczko jest idealne na poprawę humoru (przynajmniej tymczasową ;) )

 Składniki:
  • 170g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 140g miękkiego masła
  • 30g kakao
  • 1 jajko
  • 30g cukru waniliowego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g czekolady białej (posiekanej)
  • 50g czekolady mlecznej (posiekanej)
  • 100g suszonych żurawin (lub rodzynek)
  • szczypta soli

  1. Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna więc należy użyć drewnianej łopatki.
  2. Dodajemy posiekane orzechy, oba rodzaje czekolady, żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy. 
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Następnie delikatnie je spłaszczamy.
  4. Ciastka pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut - całe będą chrupiące).
Smacznego.

3 komentarze: