Dal ten wychodzi dość gęsty, także dla co poniektórych może stanowić samo w sobie danie obiadowe, a dla tych bardziej głodnych wystarczy dodać jeszcze ryż.
Składniki:
- 400g opłukanej czerwonej soczewicy
- 2 łyżki stołowe świeżego imbiru startego
- 1,5l wody
- 1/2 pęczka boćwiny
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 3 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 2 duże marchewki, pokrojone na kawałki
- 3 łyżki stołowe pasty pomidorowej (może być też koncentrat pomidorowy)
- 400g mleka kokosowego z puszki
- Soczewicę, imbir i wodę umieść w dużym garnku i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ognień i duś 12 minut, aż soczewica będzie al dente.
- W tzw. międzyczasie pokrój boćwinę w kostkę.
- Na małej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę, aż się zacznie rumienić. Dodaj sól oraz przyprawy i gotuj 1 minutę mieszając. Otrzymaną mieszankę dodaj do garnka wraz z pokrojoną boćwiną, marchewką, pastą pomidorową oraz mlekiem kokosowym i dobrze wymieszaj. Duś przez kolejnych 5 minut, aż soczewica będzie miękka. Nakładaj do miseczek i podawaj ozdobione natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz