Przepis zaległy... zdjęcia już jakiś czas leżały na dysku i grzały się niebotycznie w tym upale prosząc o obróbkę. Dziś ta chwila nastąpiła.
Od razu uprzedzam iż pasty wychodzi mało... za mało, jest tak pyszna, że bardzo szybko znika z lodówki... polecam zrobienie od razu 2-3 porcji :).
Składniki:
1 puszka białej fasoli, odcedzona i opłukana
2 czubate łyżki dobrego chrzanu
4 łyżki oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia
łyżeczka soku z cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka listków rozmarynu
sól i czarny pieprz
do podania: dobre żytnie pieczywo, ulubione kiełki lub natka
Tymianek oskubać z gałązek i posiekać razem z rozmarynem, następnie
porządnie rozetrzeć w palcach lub w moździerzu. Dodać razem z resztą
składników da naczynia blendera i zblendować na gładką pastę. Podawać na
dobrym pieczywie z ulubionymi kiełkami.
Smacznego.
Przepis jest autorstwa Marty Dymek z blogu jadlonomia.com, a pochodzi z jednego z jej gościnnych występów na antenie DDTVN.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz