Menu

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Suflet makaronowy z cukinia

Ostatnio jakoś gotowanie mi nie idzie. Wszystkie zaległe przepisy praktycznie już powrzucałam, nowych na dysku brak... Siedzę i czekam... czekam na początek września (chyba), wtedy się zmieni wiele (aż nie mogę uwierzyć, że to praktycznie za chwilę)... Żywioł pójdzie do przedszkola, a na jego miejsce Małe się wykluje... póki co siedzę i czekam :) Dziś udało nam się jeszcze w trójkę zorganizować małą rodzinną sesję zdjęciową w ostatnich promieniach słońca... a teraz znowu siedzę i czekam... :) rocznica bloga przebiegła niezauważenie, każdy obchodzi mniej lub bardziej swoją, a ja?... cóż, wiecie... siedzę i czekam... jak tykająca bomba z opóźnionym zapłonem...



Składniki:
  • 150g krótkiego makaronu
  • sól, pieprz, mielone chilli
  • 250g młodej cukinii
  • pomidor (ok. 100g)
  • pęczek natki pietruszki, albo koperku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 125g mascarpone
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • 1/2 łyżki masła
  1. Zagotować osoloną wodę i ugotować w niej makaron al dente. Osączyć.
  2.  W tym czasie cukinię umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, osolić i odstawić na 10 minut. Obrać pomidor, drobno pokroić. Natkę pietruszki lub kopert drobno posiekać. Cebulkę drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połówkę cytryny umyć gorącą wodą i zetrzeć z niej skórkę na drobnych oczkach.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Mascarpone dokładnie utrzeć z parmezanem, koncentratem pomidorowym i jajkiem. Cukinię osączyć i wymieszać z pomidorem, natką, cebulką i czosnkiem. Połączyć z  mieszanką serową. Przyprawić do smaku skórką z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą chilli.
  4. Makaron wymieszać z mieszanką cukiniowo-serową i przełożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć masło w płatkach. Piec w piekarniku (na środkowej półce, przy włączonym termoobiegu w temperaturze 180 stopni) mniej więcej 30 minut, aż będzie chrupiący.
 Smacznego.

Inny wariant: Zamiast krótkiego makaronu można użyć dużych makaronowych muszelek i napełnić je farszem.

1 komentarz: