Bez masła, bez mąki i cukru. Idealne jako przekąska na deser lub lunch.
Składniki:
- 3 banany
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki daktyli, namoczonych na noc i zmiksowanych
- 1 łyżeczka vanillii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- różne dodatki wg uznania (w naszym przypadku jeszcze mrożone jagody sypnięte na oko, oraz rozpuszczona czekolada jako polewa na wierzch)
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
- W misce rozgniatamy 3 banany widelcem na papkę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem póki się nie połączą.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką formujemy masę w kulki. Następnie leciutko je spłaszczamy. Pieczemy 10-14 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na jakieś 10 minut by przestygły.
- Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewamy delikatnie po wierzchu.
Jakie dodatki można jeszcze dodać do ciastek?
- czekoladę
- owoce sezonowe (jagody, maliny, truskawki, jabłka itd itp)
- orzechy, jak również samo masło orzechowe albo tahini
- kokosa
Przepis (delikatnie zmodyfikowany) pochodzi z Low Sugar Living Fall 2014.
Świetne! Zapisuję przepis, uwielbiam owsiane ciasta, batony, ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńA rybki urocze :)
Pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
Pozdrawiam Jusia
Bardzo fajne ciacha :)
OdpowiedzUsuń