Składniki:
- 150g krótkiego makaronu
- sól, pieprz, mielone chilli
- 250g młodej cukinii
- pomidor (ok. 100g)
- pęczek natki pietruszki, albo koperku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 125g mascarpone
- 50g świeżo startego parmezanu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- jajko
- 1/2 łyżki masła
- Zagotować osoloną wodę i ugotować w niej makaron al dente. Osączyć.
- W tym czasie cukinię umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, osolić i odstawić na 10 minut. Obrać pomidor, drobno pokroić. Natkę pietruszki lub kopert drobno posiekać. Cebulkę drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połówkę cytryny umyć gorącą wodą i zetrzeć z niej skórkę na drobnych oczkach.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Mascarpone dokładnie utrzeć z parmezanem, koncentratem pomidorowym i jajkiem. Cukinię osączyć i wymieszać z pomidorem, natką, cebulką i czosnkiem. Połączyć z mieszanką serową. Przyprawić do smaku skórką z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą chilli.
- Makaron wymieszać z mieszanką cukiniowo-serową i przełożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć masło w płatkach. Piec w piekarniku (na środkowej półce, przy włączonym termoobiegu w temperaturze 180 stopni) mniej więcej 30 minut, aż będzie chrupiący.
Inny wariant: Zamiast krótkiego makaronu można użyć dużych makaronowych muszelek i napełnić je farszem.