Składniki (na około 40 sztuk):
- 220g mąki
- 100g ugotowanej soczewicy (50g suchej namoczonej i ugotowanej)
- 70g migdałów
- 50g sera pecorino romano
- 60g kwasu chlebowego (lub piwa)
- 1 jajko
- 40g oliwy z oliwek
- 30 g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem, solą i papryką. Dodajemy jajko, oliwę i kwas chlebowy i szybko wyrabiamy ciasto.
- Dodajemy ciecierzycę, całe migdały i winogrona i ponownie zagniatamy ciasto.
- Robimy z ciasta kulę. Dzielimy ją na dwie części i formujemy wałki o szerokości 5cm i wysokości 2 cm. Układamy wałki na blasze i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Tniemy wałki na ciastka o grubości 1cm. Układamy na blasze i pieczemy 10 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz