Menu

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Cantuccini z ciecierzycą i migdałami

W ostatni weekend chłopaki odwiedzili jako delegacja :) Podlaskiej Zielonej Kooperatywy Ogólnopolski Zjazd Kooperatyw w Krakowie. Cantuccini to był jeden z trzech "przysmaków" jakie z Żywiołem przygotowałyśmy dla nich do zabrania w drogę. W związku z tym, że jechali pociągiem, a droga daleka musiało to być coś co łatwo można ze sobą zabrać.




Składniki (na około 40 sztuk):
  • 220g mąki
  • 100g ugotowanej soczewicy (50g suchej namoczonej i ugotowanej)
  • 70g migdałów
  • 50g sera pecorino romano
  • 60g kwasu chlebowego (lub piwa)
  • 1 jajko
  • 40g oliwy z oliwek
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  1.  Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem, solą i papryką. Dodajemy jajko, oliwę i kwas chlebowy i szybko wyrabiamy ciasto.
  2. Dodajemy ciecierzycę, całe migdały i winogrona i ponownie zagniatamy ciasto.
  3. Robimy z ciasta kulę. Dzielimy ją na dwie części i formujemy wałki o szerokości 5cm i wysokości 2 cm. Układamy wałki na blasze i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny. Zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Tniemy wałki na ciastka o grubości 1cm. Układamy na blasze i pieczemy 10 minut do zrumienienia.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz