Składniki:
- 60g masła
- 3 łyżki melasy buraczanej
- laska wanilii
- 2 jajka
- 50ml mleka migdałowego
- skórka starta z pół pomarańczy lub cytryny (za pierwszym razem użyłyśmy pomarańczy, za drugim cytryny - obie te opcje świetnie się komponują z pozostałymi składnikami)
- sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy
- 200g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce: truskawki, śliwki
- Miękkie masło ucieramy z melasą oraz ziarenkami wyjętymi z laski wanilii. Dodajemy po jednym jajka. Następnie dodajemy sok, mleko oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec składniki łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie do 2/3 wysokości. W każdą wciskamy owoc tak by ciasto je przykrywało. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz