Menu

czwartek, 12 czerwca 2014

Błyskawiczne muffinki orkiszowe

Babeczki te robiłyśmy z Żywiołem dwa razy, za każdym razem zmieniając owoce (za pierwszym razem były to truskawki wciśnięte w środek, które niestety po upieczeniu opadały) i niektóre składniki zamieniając te, których akurat nam brakowało na inne. Za każdym razem babeczki wychodziły super. Nie za słodkie, idealne. Na zdjęciu są to te babeczki po prawej stronie.




Składniki:
  • 60g masła
  • 3 łyżki melasy buraczanej
  • laska wanilii
  • 2 jajka
  • 50ml mleka migdałowego
  • skórka starta z pół pomarańczy lub cytryny (za pierwszym razem użyłyśmy pomarańczy, za drugim cytryny - obie te opcje świetnie się komponują z pozostałymi składnikami)
  • sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy
  • 200g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce: truskawki, śliwki
  1. Miękkie masło ucieramy z melasą oraz ziarenkami wyjętymi z laski wanilii. Dodajemy po jednym jajka. Następnie dodajemy sok, mleko oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec składniki łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
  2. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie do 2/3 wysokości. W każdą wciskamy owoc tak by ciasto je przykrywało. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz