Dawno już nie pokazywałam Wam żadnego przepisu na blogu. Ten jest z tych zaległych :). Ostatnio opanowało mnie lekkie rozleniwienie... ale nadchodzi wiosna. Widziałyśmy ją już na działkach. W sobotę widziałyśmy z O. na spacerze (przeszłyśmy się obejrzeć stan naszej działki) kwitnące stokrotki i przebiśniegi oraz zielone pąki na bzach. Zresztą nie mogę uwierzyć, że już marzec. Chyba trzeba powoli zacząć się zaopatrzyć w nasionka do sadzenia.
Składniki:
4 duże pomidory, albo puszka pomidorów w zalewie
200g ziemniaków
200g dyni (bez skóry i pestek)
żółta pasta chilli
1l wywaru z warzyw
puszka kukurydzy (ok. 280g po odsączeniu)
sól, pieprz
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć przez około 15 sekund we wrzątku, zahartować, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wypestkować, a następnie pokroić miąższ w drobną kostkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dynię pokroić w kostkę.
Wywar zagotować, wrzucić do niego przygotowane warzywa oraz kukurydzę. Dodać chilli do smaku. Nakryć garnek pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 min.
Na koniec zupę posolić i popieprzyć. Można podawać ze szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz