Menu

poniedziałek, 3 marca 2014

Zupa jarzynowa z dynią, kukurydzą oraz pomidorami

Dawno już nie pokazywałam Wam żadnego przepisu na blogu. Ten jest z tych zaległych :). Ostatnio opanowało mnie lekkie rozleniwienie... ale nadchodzi wiosna. Widziałyśmy ją już na działkach. W sobotę widziałyśmy z O. na spacerze (przeszłyśmy się obejrzeć stan naszej działki) kwitnące stokrotki i przebiśniegi oraz zielone pąki na bzach. Zresztą nie mogę uwierzyć, że już marzec. Chyba trzeba powoli zacząć się zaopatrzyć w nasionka do sadzenia.









 
Składniki:
  • 4 duże pomidory, albo puszka pomidorów w zalewie
  • 200g ziemniaków
  • 200g dyni (bez skóry i pestek)
  • żółta pasta chilli
  • 1l wywaru z warzyw
  • puszka kukurydzy (ok. 280g po odsączeniu)
  • sól, pieprz

  1. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć przez około 15 sekund we wrzątku, zahartować, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wypestkować, a następnie pokroić miąższ w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. Dynię pokroić w kostkę.
  4. Wywar zagotować, wrzucić do niego przygotowane warzywa oraz kukurydzę. Dodać chilli do smaku. Nakryć garnek pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 min.
  5. Na koniec zupę posolić i popieprzyć. Można podawać ze szczypiorkiem.


    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz