Menu

czwartek, 16 stycznia 2014

Babeczki mocno czekoladowe z polewa toffi

Jakiś czas temu na blogu kulinarnym u mojej znajomej podejrzałam zdjęcie paczki jaką dostana z racji wymiany na vegan swap. Tak mi się sama idea spodobała wymiany produktami wegańskimi z ludźmi z całego świata (w zależności od tego w jakiej opcji się zapiszesz, bo można wymieniać się np jedynie z ludźmi z europy, albo tylko z naszego kraju), ze postanowiłam sama wziąć udział w styczniowej edycji. Dzisiaj właśnie pakowałam swoją pierwszą paczkę do wysyłki i tak się śmiesznie złożyło, że wymieniam się z dziewczyną, polką mieszkającą w Czechach., która nota bene mieszkała kiedyś w Białymstoku. A mówią, że Białystok to takie, mówiąc brzydko zadupie... :) W samej idei wymiany podoba mi się również to, że po prostu masz możliwość poznania różnych ludzi mieszkających w różnych rejonach świata. Poznania kultur, czasem tak różnych od naszej. Poza tym masz możliwość (jeżeli wymieniasz się z osobami z bardzo dalekich zakątków naszego globu) by spróbować rzeczy u nas nie dostępnych, bądź bardzo często zwyczajnie bardzo drogich. Szacunkowy koszt paczki jaki powinno się stworzyć to 15 euro, w przeliczeniu na nasze 60zł...

eh, ale żem się rozpisała... :)

już się nie mogę na swoją paczkę doczekać :]









Składniki:
  •     110g masła
  •     100g cukru
  •     2 średnie jajka
  •     150g mąki pszennej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     25g kakao
  •     110ml śmietanki

Na polewę:

  •     jedna puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowana w całości przez 2 godziny poprzedniego dnia i wystudzona


  1.      Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami. Ubić masło razem z cukrem aż stanie się lekkie i puszyste.
  2.     Dodawać stopniowo jajka, mieszać aż się dobrze połączą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, ponownie wymieszać do połączenia się składników.
  3.     Nałożyć ciasto do foremek do połowy wysokości. Piec 25minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  4.     Na ostudzone babeczki nałożyć rękawem cukierniczym bądź łyżeczką masę karmelową powstałą z ugotowania w całości słodzonego mleka skondensowanego.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz