Menu

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną

Te jaja robiłam dwa razy, raz na święta (i tak właśnie wtedy wyglądały... zdjęcie robione na szybko między jednym daniem a drugim) i drugi raz (tak mi zasmakowały i wtedy wyszły nawet bardziej fotogenicznie, ale nie było już czasu by to uwiecznić) na sylwestra. Myślę, że ogólnie pieczarki te wejdą do mojego kanonu przystawek robionych na szybko. W życiu nie spodziewałam się, że z jaglanką wyjdą tak dobre... W ogóle jaglanka mnie ostatnio pozytywnie zaskakuje.



Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej
10-12 dużych pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki kukurydzy z puszki
kilka zielonych oliwek
łyżka oliwy z oliwek
2-3 łyżki startego parmezanu
sól morska i/lub sos sojowy, pieprz, lubczyk,
szczypiorek lub pietruszka

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego. Pieczarki oczyścić, a ich nóżki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie razem z nóżkami pieczarek. Dodać posiekane jajka, ugotowaną kaszę, kukurydzę, pokrojone oliwki, zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawić solą i/lub sosem sojowym, pieprzem, lubczykiem i wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić gotowym farszem, posypać startym parmezanem, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 25 min w temp. 180° C. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz