A dziś przedstawiam Wam przepis na mój przepis na świąteczny keks bezglutenowy. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak dzieciakom w Akacji...
A jakby ktoś miał ochotę przed świętami spędzić czas kreatywnie to serdecznie zapraszamy, razem z całą ekipą Akacji na przedświąteczne warsztaty rodzinne: m.in. filcowanie, tworzenie kartek czy ozdób choinkowych. Więcej informacji można przeczytać na naszym fb wydarzeniu.
Składniki:
- 350g suszonych śliwek
- 200g rodzynek
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 170g oleju kokosowego (forma stała)
- 100g cukru muscavado
- 125ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kawy
- 350ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 110g mielonych migdałów
- 110g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm (ewentualnie średniej keksówki) wyłóż papierem do pieczenia.
- Śliwki pokrój w paski i wraz z pozostałymi owocami umieść w dużym garnku. Dodaj do niego olej kokosowy, cukier muscavado, mleko kokosowe oraz sok jabłkowy i przyprawy: kakao, cynamon, przyprawę do piernika i kawę. Całość podgrzej i gotuj 15 min. Masę odstaw na godzinę by przestygła.
- W osobnej misce wymieszaj mielone migdały, mąkę kokosową, sól, proszek do pieczenia i sodę. W kolejnej misce wymieszaj jajka i dodaj je do wystudzonej masy bakaliowej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mieszankę z mielonymi migdałami i ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
- Ciasto przelej do przygotowanych foremek i piecz 90-120 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
- Keks można przygotować nawet do 2 tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce zawinięty w papier do pieczenia. Ja swój upiekłam w niedzielę, a w czwartek konsumowaliśmy go z dzieciakami z Akacji na ściance wspinaczkowej. Powiedziałabym nawet, że po kilku dniach jest nawet lepszy, bo mniej się kruszy.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, nie wpadłabym na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń