Menu

piątek, 29 maja 2015

Sałatka z pieczonym rabarbarem

Sezon rabarbarowy już w pełni i szkoda go nie wykorzystać. Kilka łodyg już czeka na swoją kolej na wykorzystanie. Na pierwszy ogień idzie sałatka. Ciekawe połączenie - chrupiących i lekko ostrych liści z karmelizowanymi orzechami i podpieczonym w miodzie rabarbarem. Zdecydowanie jedna porcja to za mało :) Nawet Żywiołowi posmakowało... choć z drugiej strony ona lubi szpinak i wszystko co słodkie, także sałatka trafia w jej gusta. A i myślę, że również i w wasze trafi. :)



Składniki:
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 mieszanka sałat ( ja wzięłam lekko ostrą: szpinak, radicchio i rukola)
  • 15 dag sera koziego
  • 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
sos
  • 3 łyżki oliwy
  •  2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz czarny
  1. Rabarbar obrać, następnie pokroić go w małe kawałeczki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Polać łyżką miodu i wymieszać. Piec ok. 30 min. w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.
  2. Sałaty umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Rodzynki namoczyć w wodzie. Ser kozi rozkruszyć i razem z odsączonymi rodzynkami wrzucić do sałat. Dodać ostudzone kawałki rabarbaru. Orzechy podprażyć na patelni z łyżką miodu i posypać nimi sałatkę.
  3. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki i polać gotowe danie.

 Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Wspaniała i kreatywna sałatka. Nie pomyślałabym, żeby dodać do niej rabarbar! A przynajmniej nie w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń