Menu

sobota, 6 maja 2017

Ciasteczka owsiane

Dziś na szybko, majówkowo przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasteczka owsiane. U mnie zniknęły one bardzo szybko. Nawet Żywioł, który nie przepada za pierwszą wersja batonów energetycznych (tych które dostarczamy do sklepu) orzekł, że mu smakują i mogę częściej je robić.

Przepis idealny na wszelkie majówkowe pikniki i wypady za miasto, choć pogoda tego roku wyjątkowo nas nie rozpieszcza. Z niedowierzaniem śledzę new meteo, który na wtorek zapowiada opady śniegu i mega porywisty wiatr. A przecież w sobotę rozpoczynamy Wege Targiem tydzień weganizmu.






Składniki:

  • 50g rodzynek
  • 100g niesolonych orzechów ziemnych
  • 100g ekologicznych moreli
  • 150g mieszanki ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam, chia)
  • 250g płatków owsianych
  • 50g wiórków kokosowych
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  1. Rodzynki, orzeszki i morele siekamy na kawałki, mieszamy z ziarnami. Dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe. Mieszamy. 
  2. Mleko skondensowane wlewamy do rondla i podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji. Wsypujemy suche składniki i podgrzewamy na małym ogniu 5 minut ciągle mieszając. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Wyjmujemy. Ostudzone kroimy na dowolne kawałki.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz