Menu

piątek, 31 marca 2017

Duszone grzyby z warzywami - idealne danie do makaronu

Z czym nam się kojarzy 1 kwietnia? Zdecydowanie z prima aprilisem. I zupełnie jakby pogoda chciała nam zrobić psikusa w weekend będzie zdecydowanie nie wiosennie, a zupełnie letnie. Szkoda mi tylko tych wszystkich dzieci, które przez ostatni tydzień widuję na podwórku i pomimo ciepłego już powietrza nadal ubierane są w zimowe czapki i kurtki. Zastanawiam się tylko kiedy znowu ktoś się do mnie przyczepi, że hartować dzieci mi się zachciało, bo Olka i Artek śmigają już w dresowych bluzach bez czapek i szalików twierdząc, że im gorąco. W każdym bądź razie jutro wyjeżdżamy poza miasto, na działkę, którą babcia ma w okolicach Białowieży.


Pogoda również przypomina mi, że czym prędzej powinnam opróżnić zamrażalnik, bo już lada chwila, lada moment wręcz pojawią się soczyste skarby: świeże truskawki, jagody i cała masa świeżych warzyw. Tym razem znowu do garnka wskoczyły kurki.





A to już moi stali pomocnicy, zaglądający i komentujący za każdym razem jak na szybko przeprowadzam sesje. Zresztą ostatnio drzwiczki od piekarnika to moje ulubione tło zdjęciowe. Rozkłada się je jednym ruchem ręki i tak samo szybko się składa. Szczególnie, że w tym czasie Alicja śpi w nosidle, które mam na sobie.



Składniki:

  • 500g mieszanych grzybów (np. pieczarki, borowiki, kurki)
  • 350g pora
  • 250g marchwi
  • 150g selera naciowego
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 łyżka mąki
  • puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część)
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 200ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  1. Grzyby oczyścić, większe pokroić na kawałki lub na plastry. Por oczyścić lub pokroić na ok. 2 cm kawałki. Marchew obrać, umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Seler oczyścić, pokroić w kostkę.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć grzyby, marchew, seler, por, krótko smażyć. Posypać mąką, podsmażyć. Wlać bulion, dusić ok. 20 minut. Dodać mleko kokosowe (tylko gęstą cześć z puszki) oraz jogurt, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Idealnie smakuje z makaronem.
Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Zaintrygował mnie Twój przepis, nigdy nic podobnego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń