Menu

środa, 3 sierpnia 2016

Młode ziemniaczki na ostro

"Co by tu zrobić na obiad?" - codziennie się głowię. Najlepiej coś szybkiego, bo dwójka szkrabów za bardzo nie pozwala od siebie odetchnąć. Zresztą, coraz częściej mam ochotę zrobić dzień bez gotowania, też tak czasami macie? Mam wrażenie, że za dużo czasu w takie piękne lato spędzam w kuchni. A to też dlatego, że ostatnio sporo testuję nowych przepisów - głównie na chleby bezglutenowe. Nie chcę bazować na gotowych mieszankach więc póki co na razie wszystkie moje wypieki poszły do kosza. Poza jedną "cegłą", którą dzielnie mąż postanowił zjeść :). Ja się niestety nie odważyłam.

Także dziś prezentuję Wam przepis z serii pomysłów na mega szybki obiad - taki gotowy w pół godziny do podania na stół.






Składniki:
  • 80 dag małych młodych ziemniaczków
  • 2-3 łyżki oliwy
Pasta:
  • 4 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 3 utarte ząbki czosnku
  • łyżeczka kruszonej papryki cayenne
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżka mielonego kuminu
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  1.  Ziemniaczki szorujemy i gotujemy na pół twardo w mundurkach.
  2. Składniki pasty mieszamy. Obgotowane ziemniaki mieszamy z pastą pomidorową. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy oblepione na czerwono ziemniaki. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, smażymy, aż będą gorące, a pasta na nich zrumieniona. Podajemy natychmiast, najlepiej z ogórkiem małosolnym lub pomidorkami w oliwie.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten patent :) Może w końcu polubię ziemniaki ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pasty na bazie koncentratu pomidorowego, fajny i niebanalny pomysł na ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń