Menu

czwartek, 17 marca 2016

Scones z gruszkami i czekoladą

Dziś miałam nową dostawę :) czekolad (Al. poszedł właśnie "zdawać" krew), a że ostatnio mój "słodki ząbek" coraz częściej daje o sobie znać i z poprzedniego krwianego rzutu została nam jeszcze ostatnia gorzka czekolada więc powstał ten oto eksperyment, na bazie przepisu Zieleniny na bezglutenowe wegańskie scones z gruszkami.

 Jak zwykle okazało się, że nie posiadam połowy składników więc musiałam je zastąpić innymi. W każdym bądź razie eksperyment uważam za udany. Scones zniknęło szybciej niż się pojawiło. Do końca dnia ślad nawet po nim nie pozostał :).




Składniki:
  • pół szklanki mąki makowej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych )
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 3 gruszki
  • jajo
  • 3 łyżki mascarpone
  1. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Czekoladę grubo siekamy.
  2. Mieszamy mąkę, płatki, proszek i sodę, dodajemy kardamon oraz ksylitol. Mieszamy wszystko z  olejem kokosowym w stałej formie. Dodajemy jajo oraz mascarpone, a na koniec gruszki i czekoladę. 
  3. Przekładamy ciasto na blachę tworząc okrąg o średnicy ok. 25 cm i grubości 3-4 cm. Nacinamy, aby otrzymać 8 trójkątów.
  4. Pieczemy 30 minut. Gdy wystygną, poprawiamy nacięcia i podajemy ciepłe lub zimne.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam scones ;) Te wyglądają bosko!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Kiedyś (tysiąc lat temu :D) robiłam scones, ale już nie pamiętam jak smakowały. Twoja wersja wygląda apetycznie, dlatego na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń