A tematyką dzisiejszego postu będzie zupa z pasternaku... dawno już nie jadłam tak dobrej, dodatki są ważne i tworzą całość, także nie należy ich pomijać...
Składniki:
- mała cebula
- 3 korzenie pasternaku
- ziemniaki - wagowo tyle samo , ile waży pasternak
- 2 łyżki masła
- 1l bulionu warzywnego
- 20 dag kwaśnej śmietany do zup
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- 8 jajek na twardo
- pęczek rzodkiewek
- garstka rzeżuchy
- 5 dag świeżych wymieszanych ziół: natki pietruszki, szczypiorku, estragonu, rukoli
- Cebulę obieramy, siekamy. Pasternaki i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy, dokładamy pasternaki i ziemniaki, dusimy razem kilka minut.
- Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy ok. 20 min. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, dodając stopniowo śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Jajka kroimy w grube plasterki, rzodkiewki w plasterki. Trochę ziół odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z kilkoma łyżkami zupy kremu.
- Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy ziołowym sosem, plasterkami jajek, rzodkiewki, rzeżuchą i odłożonymi ziołami.
Jeszcze nigdy a nigdy nie jadłam zupy z pasternakiem, a nawet nie jadłam samego pasternaka. Ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak pietruszka, tylko jest bardziej słodki... zresztą z wyglądu bardzo podobny do pietruszki, w poprzedniej edycji masterchefa się kilka osób na teście na nim wyłożyło... ale w smaku jest specyficzny i nie do podrobienia :)
Usuń