Menu

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Bezglutenowe ciastka kokosowe

Czas mi ostatnio przecieka przez palce, nie mogę uwierzyć, że już po raz kolejny choinka (fakt, że jeszcze nie ubrana) stoi w naszym domu. Dopiero co się zaczął adwent, nawet Wam nie pokazałam jak nasz kalendarz adwentowy wygląda, a tu już praktycznie półmetek... Z wpisami ostatnio troszkę się spóźniam a to przez wszystkie jarmarki na jakie ostatnio "podrzucam" swoje wyroby... Plus do tego relacja z Atutów też czeka na opublikowanie...

Dziś proponuję Wam ciastka z duża ilością kokosowych "wstawek", bo jest i mleko kokosowe, olej kokosowy, mąka kokosowa no i sam kokos, ale o dziwo mój nieprzepadający za kokosem Mały Kot powiedział, że są pyszne i że "mogę takie robić" (a to już są słowa najwyższego uznania z jej ust ;) ). Ciastka są zapychające, nie trzeba ich dużo by się poczuć nasyconym, a najwyśmieniciej smakują z dobrą herbatką albo kawą...



Składniki:
(ok 30 sztuk)
  • 100g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu lub zmielonych nasion anyżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60 ml rozpuszczonego i ochłodzonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 125ml mleka kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g suszonej żurawiny, drobno posiekanej lub rodzynek
  • 100g twarogu
  • 4 łyżki karobu lub kakao (opcjonalnie)
  1.  Mąkę kokosową łączymy w misce z proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem przez 2 minuty. Wrzucamy twaróg i ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie wlewamy olej kokosowy, esencje waniliową oraz mleko kokosowe i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wrzucamy mąkę kokosową, wiórki kokosowe oraz żurawinę, mieszamy aż składniki się połączą.
  5. Jeśli chcemy uzyskać wersję czekoladową ciastek, dodajemy w tym momencie karob i wgniatamy go w ciasto, najlepiej za pomocą dłoni. Składniki nie muszą być połączone idealnie - w ten sposób uzyskamy ciastka marmurkowe.
  6. Formujemy z masy kulki o średnicy ok. 2-3 cm, spłaszczamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulki po spłaszczeniu mają tendencję do pękania na brzegach, ale nie należy się tym przejmować). Pieczemy przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na blasze do ostudzenia.
  7. Pyszne z dużym kubkiem gorącej kawy lub herbaty.
 Smacznego.


A tak, ku pamięci (mojej ;) ) wyglądał nasz tegoroczny kalendarz adwentowy (w skrócie):



Każda kopertka zawierała jakieś zadanie do wykonania. Wrzucane dzień wcześniej inaczej Żywioł rzuciłby się na wszystkie od razu.

piątek, 11 grudnia 2015

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Święta się zbliżają, czuje się to już nawet w powietrzu. Wszędzie pojawiają się kolejne przyozdobione choinki. Dziś zaobserwowaliśmy w drodze do domu z angielskiego z Żywiołem kolejne dwie. Pojawia się też masa targów świątecznych w najróżniejszych miejscach. U nas stanie też (tradycyjnie już w mieście) żywa szopka. A ja, cóż... też mam dużo pracy... ostatnio wieczorami testuję przepisy na pierogi bezglutenowe, na które dostałam duże zamówienie ze sklepu Magia Zdrowia z którym współpracuję... A jeszcze kartki nie przygotowane. Znowu skończy się z nimi jak rok temu - dopiero po świętach zostaną wysłane.

A już jutro w Atutach będę się szkolić kulinarno-artystycznie, czego efekty być może zobaczycie niedługo na blogu. Pomysł mój, który dojrzewał w mojej głowie w sumie już 4 lata (tyle ma Żywioł i tyle samo czasu ten pomysł rósł we mnie, aż w końcu postanowiłam coś z nim zrobić, w sumie jeszcze przed moim zwolnieniem z pracy).




Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • po łyżeczce kuminu, zmielonej kolendry i startego korzenia imbiru
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i zmielonego cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i kardamonu
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 150g szpinaku (jak ktoś lubi można więcej)
  • 150ml jogurtu
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka kolendry
  1.  Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryczkę oczyścić z pestek, posiekać.
  2. W rondlu z dużym dnem rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek, chili, kumin, kolendrę, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki oraz kardamon i podsmażyć, stale mieszając około 5 minut. 
  3. Dodać soczewicę i mieszać kolejne 5 minut. Zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut, aż soczewica zmięknie.
  4. Wrzucić pokrojony szpinak, wymieszać i gotować 1 minutę. Zdjąć z ognia. Dodać jogurt i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kolendrą.
Smacznego.

czwartek, 3 grudnia 2015

Sałatka ziemniaczana z soczewicą

Nowy tydzień, nowe wyzwania... a w zasadzie, no cóż, jutro już piątek, piąteczek, piątunio... Ten tydzień mija nam w kolorze zielonym. Staram się Młodego w ten sposób nauczyć kolorów, bo widzę, że dużo już rozumie (powiedziałabym, że wszystko, tylko mówić jeszcze nie). Mamy zebrane przedmioty w kolorze zielonym, farby, które już prawie wykończyliśmy (stwierdzam, że mój Młody to faktycznie przeciwieństwo Żywioła... ona od zawsze lubiła się brudzić, on jest raczej typem czyściocha), no i oczywiście jedzenie w kolorze zielonym. Pojechaliśmy dziś nawet do biedry na zakupy, by dzieciaki same poszukały (na razie tylko Żywioł, ale Młody bacznie wszystko obserwował) owoców i warzyw w kolorze zielonym (naprawdę jestem zaskoczona jak dużo można znaleźć: kiwi, melon zielony, pomelo, bób, brokuł, sałata, kapusta, jabłuszka można długo wyliczać). Wieczorem na kolację zrobiliśmy sobie z części tego wszystkiego zieloną wyżerkę... Na obiad też były oczywiście zielone muszle ze szpinakiem, na czerwonym sosie pomidorowym i zupa ogórkowa... A może Wy macie pomysł na jakieś ciekawe zielone dania?

A dziś proponuję Wam, u schyłku jesieni typowo jesienną sałatkę... choć na święta, jako zamiennik typowej jarzynowej też się przyda.





Składniki:
  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • 300g ugotowanej zielonej soczewicy
  • kilka gałązek natki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag gęstego naturalnego jogurtu
  • 5 łyżek oliwy
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, mielony kminek
  1.  Ziemniaki kroimy w plastry, cukinię wzdłuż na ćwiartki, usuwamy pestki, resztę kroimy na mniejsze kawałki. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, natkę siekamy, cebulę i czosnek siekamy.
  2. Jogurt, 3 łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny, cebulę i połowę czosnku dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, przez 4 min. obsmażamy cukinię i paprykę, minutę przed końcem dodajemy odłożony czosnek, oprószamy solą i pieprzem.
  4. W salaterce mieszamy ziemniaki, cukinię, paprykę, soczewicę i natkę, łączymy z sosem jogurtowym, dekorujemy natką.
Smacznego.