Menu

niedziela, 23 sierpnia 2015

Cytrynowe ciastka gryczane z malinowym jogurtem

Są dni, że pomimo swej prostoty owsianka (a w zasadzie to jaglanka, bo z reguły jadamy płatki jaglane na śniadanie) mi się nudzi. Są dni gdy po prostu pudełko z płatkami jaglanymi świeci już pustkami. Zawsze w zapasie mam jeszcze opakowanie z gryczanymi, ale... o ile Żywioł jaglane je to już na gryczane kręci nosem. Tak wiem, że to kwestia smaku... Ostatnio w Okido wyczytałam nawet czemu tak się dzieje (akurat w podróż zabrałam numer o smaku)... ponoć dzieci mają o wiele więcej kubków smakowych na języku niż dorośli i dlatego też wszystkie smaki czują intensywniej (Żywioł nawet najmniejsze drobiny pieprzu jest w stanie wyczuć w potrawie, dlatego też pieprzu dla niej prawie nie używam). W takie dni kombinujemy coś innego :)...




Składniki:
Ciastka (ok. 20 sztuk):
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag brązowego cukru (użyłam muscavado)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soki i skórka otarta z jednej cytryny
  • 15 dag płatków gryczanych
  • jajko
  • 15 dag miękkiego masła
Jogurt:
  •  kubek jogurtu naturalnego
  • duża filiżanka malin
  • sok i skórka z cytryny do smaku
  • kilka listków mięty
 Wszystkie składniki na ciastka mieszamy i wyrabiamy. Dużą łyżką wykładamy spore, owalne placuszki, na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.
Jogurt miksujemy z większością malin, sokiem i skórką z cytryny, mieszamy z posiekaną mięta. Nakładamy do ładnej miseczki i posypujemy wierzch malinami i miętą. Jogurt wybieramy ciastkami.

Smacznego.

1 komentarz: