Menu

środa, 26 sierpnia 2015

Czerwony poncz z chia

Zainspirowana swego czasu książką "Terapia sokowa. Czas na juicing" postanowiłam wcielić w życie pewien plan. Tym bardziej, że owoców na straganach jest pod dostatkiem, a ja muszę opróżnić pozostałości z zeszłego roku owoców z zamrażarki pod nowe mrożonki. Codziennie rano więc do śniadania wita więc nas szklaneczka (albo kieliszeczek, jak kto woli) świeżo wyciskanego soku. Poza tym wciąż jest gorąco więc uzupełniać płyny trzeba. Dziś polecam wam połączenie arbuza, który jest teraz mega tani i wyśmienicie gasi pragnienie z truskawkami oraz imbirem. Prawdziwa bomba witaminowa z dodatkiem kwasów omega-3 pochodzących z chia.
 
Sok na specjalne życzenie Żywioła został nalany w kieliszki od wina :) tak by przy piciu było jeszcze więcej zabawy.





Składniki (na ok 500ml):
  • 2 szklanki (315g) kawałków arbuza
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki (250g) truskawek
  • kawałek imbiru (około 2 cm)
  • 1 łyżka nasion chia

Arbuz i cytrynę obierz i pokrój na kawałki pasujące do twojej wyciskarki lub sokowirówki. Do podajnika włóż po kolei: arbuz, truskawki, imbir, cytrynę. Uruchom urządzenie. Sok przelej do naczynia, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Sok najlepiej wypić od razu.

Smacznego.

niedziela, 23 sierpnia 2015

Cytrynowe ciastka gryczane z malinowym jogurtem

Są dni, że pomimo swej prostoty owsianka (a w zasadzie to jaglanka, bo z reguły jadamy płatki jaglane na śniadanie) mi się nudzi. Są dni gdy po prostu pudełko z płatkami jaglanymi świeci już pustkami. Zawsze w zapasie mam jeszcze opakowanie z gryczanymi, ale... o ile Żywioł jaglane je to już na gryczane kręci nosem. Tak wiem, że to kwestia smaku... Ostatnio w Okido wyczytałam nawet czemu tak się dzieje (akurat w podróż zabrałam numer o smaku)... ponoć dzieci mają o wiele więcej kubków smakowych na języku niż dorośli i dlatego też wszystkie smaki czują intensywniej (Żywioł nawet najmniejsze drobiny pieprzu jest w stanie wyczuć w potrawie, dlatego też pieprzu dla niej prawie nie używam). W takie dni kombinujemy coś innego :)...




Składniki:
Ciastka (ok. 20 sztuk):
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag brązowego cukru (użyłam muscavado)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soki i skórka otarta z jednej cytryny
  • 15 dag płatków gryczanych
  • jajko
  • 15 dag miękkiego masła
Jogurt:
  •  kubek jogurtu naturalnego
  • duża filiżanka malin
  • sok i skórka z cytryny do smaku
  • kilka listków mięty
 Wszystkie składniki na ciastka mieszamy i wyrabiamy. Dużą łyżką wykładamy spore, owalne placuszki, na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.
Jogurt miksujemy z większością malin, sokiem i skórką z cytryny, mieszamy z posiekaną mięta. Nakładamy do ładnej miseczki i posypujemy wierzch malinami i miętą. Jogurt wybieramy ciastkami.

Smacznego.

wtorek, 18 sierpnia 2015

Buraczki z zielonym ogórkiem

Jutro już wracamy. Kończy się nasza letnia przygoda, choć wielu twierdziło, że przecież nie da się podróżować z dwójką maluchów samochodem (tym bardziej bez klimatyzacji). A jednak... :) Pora już wracać... choć troszkę się nie chce... Ostatniego dnia morze ( a był to piątek... teraz jeszcze tułamy się po Polsce :) ) uroczyło nas cudownym zachodem słońca. Żałuję, że nie mogłam go sfotografować, ale akurat Bąbelek (bo takie imię dostał Artur od Żywioła i Kacpra na wyjeździe) zasnął mi na rękach. Ale jego widok postaram się zachować głęboko w pamięci...




Składniki:
  • 5 czerwonych buraków
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebulka
  • 2 jabłka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, czarny pieprz

  1. Buraki ugotować w łupinach (bądź upiec jak kto woli), przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórek, jabłka i cebulę zetrzeć na tace i wymieszać. Dodać chrzan i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ponownie. Buraczki udekorować drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego.

niedziela, 2 sierpnia 2015

Chipsy z cukinii

Cukinia, kolejne moje ulubione warzywo. Pamiętam jeszcze, za czasów dzieciństwa jak moi rodzice hodowali je u dziadków. W pewnie lato obrodziło nam bardziej niż zwykle. Zajadaliśmy je potem pod różnymi postaciami. Najszybsze oczywiście w przyrządzeniu było leczo - uwielbiam je do dziś. Żałuję tylko, że cukinia to jedno z niewielu warzyw nie lubianych przez mojego Żywioła.




Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, zioła prowansalskie
 Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Posmarować je oliwą i oprószyć solą oraz ziołami. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.

I teraz mamy dwie opcje: szybsza i dłuższą.

Wersja szybsza: ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez pół godziny,
lub
wersja dłuższa: piekarnik nastawiamy na 100 stopni i pieczemy talarki przez pół godziny, następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne pół godziny.

Smacznego.

W ten sam sposób można jeszcze wykonać czipsy z bakłażana.