Menu

czwartek, 5 lutego 2015

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Jedno z najszybszych (poza namaczaniem oczywiście ciecierzycy) i najbardziej czekoladowych ciast ever. Teściowa nawet pytała się czy dodawałam do niego czekoladę. Oczywiście nie poznała się, że to z ciecierzycy, ciasto bez grama mąki -  także psikus nam się udał :)




Składniki:
  • 200g ciecierzycy namoczonej na noc i ugotowanej (wersja dla leniwych to 400g odcedzonej ciecierzycy z puszki)
  • 150ml soku jabłkowego lub z pomarańczy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 100g cukru muscavado 
  • 70g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  1.  Ciecierzycę miksujemy na gładką masę z sokiem, ( ja użyłam jabłkowego, bo byłam za leniwa żeby wycisnąć z pomarańczy,) jajkami, ekstraktem, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i 65g kakao.
  2. Małą formę na babkę (wysokość 10cm, śr. 22cm) smarujemy masłem i wysypujemy 5g kakao. Do formy przekładamy masę. Pieczemy 50min. w temperaturze 175 stopni.
  3. Kawałki babki możemy udekorować śmietaną sojową lub podawać z ulubionym miodem. Wyśmienita jest również oprószona po prostu kakao.
Smacznego.


6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe, muszę wypróbować. U mnie niestety na pewno wszyscy się poznają, bo są bardzo wyczuleni.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta na bazie ciecierzycy są takie mokre i zbite, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi w smaku przypominają swoją strukturą troszkę brownie

      Usuń
  3. Wyglądają cudnie i bardzo podoba mi się ich skład ;) Uwielbiam ciecierzycę, ale ciasta z niej jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieciorka to również mój ulubiony strączkowiec stad ta próba wytworzenia z niej czegoś na słodko... debiut uważam za udany :]

      Usuń