Menu

wtorek, 11 listopada 2014

Śniadaniowe "babeczki" marchewkowe z serkiem kremowym Arla

Ostatnio obiecałam sobie częściej brać udział w konkursach kulinarnych. Zawsze to jakaś motywacja (dodatkowa) by podumać nad jakimś nowym, ciekawym mam nadzieję przepisem (pomimo ostatnio chronicznego braku czasu). I zawsze kolejna możliwość by poćwiczyć ujęcia.

Babeczki, a raczej mini bułeczki, bo nie wyrastają one jak typowe babeczki, są smaczne. Ich słodki smak bardzo fajnie komponuje się w lekko słonawym serkiem naturalnym. Można je smarować serkiem na wierzchu, bądź potraktować jak bułkę, przekroić, posmarować serkiem bądź masłem i zjeść z dodatkami typu pomidor i ogórek.


Składniki:
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • szklanka daktyli namoczonych na noc
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki rodzynek
  1. Orzechy zmiel na mączkę. Daktyle zblenduj z dodatkiem wody w której się moczyły na pastę.
  2. Do mączki z orzechów dodaj olej oraz pastę z daktyli, ugniataj aż masa stanie się lepiąca. Dodaj resztę składników, a na końcu wsyp rodzynki. Masa powinna się kleić.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Z masy formuj kulki i umieść je w papilotkach. Piecz 25-30 minut.
  4. Ostudzone babeczki udekoruj serkiem kremowym naturalnym Arly.
Tak przygotowane babeczki są idealne na pierwsze bądź drugie śniadanie, w pracy lub w domu.

Przepis zgłaszam na konkurs Arli  "Dania z serkami kremowymi".


Dania z serkami kremowymi









2 komentarze: