Składniki:
- około 150 g mrożonego gotowego ciasta francuskiego
- pęczek (500 g) zielonych szparagów, 12 sztuk
- ser żółty, pokrojony w cienkie plastry
- sezam
- Mrożone ciasto francuskie wcześniej rozmrażamy. Szparagi opłukujemy, odłamujemy zdrewniałe grubsze końce. Pozostałe ładne łodyżki kładziemy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w oliwie extra vergine. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy na 2 lub nawet 3 razy cieńszy placek (około 2 - 3 mm), w razie konieczności podsypując mąką gdyby ciasto się kleiło. Wycinamy 6 kwadratów z rozwałkowanego ciasta i układamy je na blaszce do pieczenia.
- Każdy kwadrat przykrywamy plasterkiem plasterkiem sera. Owijamy ciasto francuskie wokół szparagów dokładnie zlepiając końce.
- Ciasto na górze paczuszek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Całość posypujemy sezamem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Wyjąć paczuszki z piekarnika i opcjonalnie doprawić solą, pieprzem, oliwą i tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz