Menu

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Szparagi w cieście francuskim

Sezon szparagowy w zasadzie już się skończył, ale w swych przepastnych katalogach znalazłam jeszcze zdjęcia przepisu, którego nie wrzucałam, a który to Żywioł dzielnie pomagał mi zrobić. Przepis w zasadzie pasuje do kategorii przekąsek, ale my zjedliśmy podane szparagi w ten sposób na obiad. W gorące dni człowiekowi jednak nie chce się ani za długo stać przy garach, ani jeść nic mocno obciążającego żołądek.







Składniki:
  • około 150 g mrożonego gotowego ciasta francuskiego
  • pęczek (500 g) zielonych szparagów, 12 sztuk
  • ser żółty, pokrojony w cienkie plastry
  • sezam
  1. Mrożone ciasto francuskie wcześniej rozmrażamy. Szparagi opłukujemy, odłamujemy zdrewniałe grubsze końce. Pozostałe ładne łodyżki kładziemy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w oliwie extra vergine. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
  2. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na 2 lub nawet 3 razy cieńszy placek (około 2 - 3 mm), w razie konieczności podsypując mąką gdyby ciasto się kleiło. Wycinamy 6 kwadratów z rozwałkowanego ciasta i układamy je na blaszce do pieczenia.
  3. Każdy kwadrat przykrywamy plasterkiem plasterkiem sera. Owijamy ciasto francuskie wokół szparagów dokładnie zlepiając końce.
  4. Ciasto na górze paczuszek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Całość posypujemy sezamem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Wyjąć paczuszki z piekarnika i opcjonalnie doprawić solą, pieprzem, oliwą i tartym serem.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz