Menu

czwartek, 29 maja 2014

Naleśniki orkiszowe z musem z rabarbaru

Zdjęcie tradycyjnie robione na szybko... moje sesje zwykle nie trwają dłużej niż 7 minut, bo mój mały Żywioł - od dziś postanowiłam ją tak nazywać... O. przez ostatnie 3 tygodnie przeszła niesamowitą metamorfozę... widać to na placu zabaw jak i na zajęciach na które chodzimy, że wyzbyła się lęku... zupełnie jakby zdobyła olbrzymie pokłady pewności siebie. 

Tak czy siak sesja odbywała się miedzy smażeniem kolejnych naleśników, a okrzykami mojego Żywioła "mamo stań na kanapie, mamo stań na kanapie" (rekwizyty ustawiam na panelach pod oknem, a z reguły sama odsuwam się aż pod drugą ścianę ze swoim tele by złapać odpowiednią głębię). Dziś miałam jeszcze dodatkową atrakcję w postaci bujania tęże kanapą przez wspomniany już wcześniej Żywioł (nie wspomnę już, że moje praktycznie wszystkie posiłki wyglądają tak, że próbuję coś zjeść siedząc na podłodze, a Żywioł w tym czasie próbuje się na mnie ze wszystkich stron wspinać wołając "mamo, przytul małego kotka" :) ). Oczywiście na koniec zawsze jest jeszcze, gdy już ktoś kompletnie zasłania mi kadr "mamo zrób mi zdjęcie, mamo zrób mi zdjęcie" :]. I tak jest kochana... i tak wygląda te 7 minut sesji... :))


Składniki:

naleśniki:
20 dag mąki orkiszowej
2 jajka
szklanka mleka orzechowego
szklanka wody mineralnej
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli

  1. Mąkę przesiewamy. Do naczynia wbijamy jaja, mieszamy, wlewamy pół szklanki mleka oraz pół szklanki wody mineralnej. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i mieszamy stopniowo dodając resztę wody i mleka, aż do uzyskania jednolitej masy o płynnej konsystencji.
  2. Sypiemy ksylitol, dodajemy olej i po wymieszaniu odstawiamy na pół godziny.
  3. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
  4. Smażymy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać na brzegach od dna patelni. Naleśnik podważamy łopatką i odwracamy, przyrumieniamy lekko z drugiej strony. Przekładamy na talerz odwrócony do góry dnem.

mus:
2 grube łodygi rabarbaru
1 słodkie jabłko
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki melasy buraczanej

1. Z rabarbaru zdejmujemy skórkę i kroimy w 0,5 cm plasterki, jabłko obieramy i kroimy w kostkę
2. Na patelni topimy olej kokosowy, wrzucamy rabarbar i jabłko, dodajemy melasę i dusimy aż owoce będą miękkie
3. Przekładamy z patelni do miseczki i miksujemy wszystko na gładki mus.
4. Przekładamy do słoiczka.

Przepis na mus pochodzi ze strony Ekoquchni.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam smażyć naleśniki, a zazwyczaj robię je właśnie na mące orkiszowej :) fantastyczny pomysł na nadzienie - w sezonie niczym - must eat! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie naleśniczki to coś przepysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bo Żywioł jest najważniejszy, a zdjęcia i tak piękne :) uwielbiam naleśniczki.

    OdpowiedzUsuń