Menu

sobota, 7 grudnia 2013

Puree z ziemniaków i kapusty

Na blogach kulinarnych panują już praktycznie święta... wszędzie królują pierniczki... nie powiem, może i u mnie taki wpis się pojawi, szczególnie, że mamy w planach jutro wspólne piernikowanie...
ostatnio aura nie nastraja mnie pozytywnie... zamieniam się chyba w jakiegoś misia i zapadam w sen zimowy... dni mijają szybko... i faktycznie ani się obejrzę będą już święta...

a dziś zapraszam Was na puree z ziemniaków i kapusty... idealne na lekkostrawny obiad...






Składniki:
6 ziemniaków
180ml mleka
80ml śmietanki 36%
4 łyżki masła klarowanego
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
1/4 główki białej kapusty
3-4 dymki
garść orzeszków ziemnych

Ziemniaki obieram, kroję na połówki. Wkładam do dużego garnka, zalewam wrzącą, osoloną wodą, gotuję 25-30 minut. Odcedzam i rozgniatam na puree, zmniejszam ogień, dodaję mleko i mieszam. Wlewam śmietankę, dodaję 2 łyżki masła, sól, pieprz i mieszam dalej, aż masa będzie gładka. Pozostawiam przykryty garnek na chwilkę na bardzo małym ogniu tak by piuree odparowało.

Kapustę szatkuję, garść odkładam na później, resztę gotuję przez 6-8 minut w osolonej wodzie, aż zmięknie, ale pozostanie jeszcze lekko chrupiąca. Odcedzam i odciskam ją z wody, łączymy z puree ziemniaczanym oraz jedną drobno posiekaną dymką.

Łyżkę masła topię na patelni, wrzucam odłożoną garść kapusty, pozostałe posiekane dymki oraz orzeszki. Mieszam, tak by składniki dokładnie pokryły się masłem i smażę je przez 5-10 minut, aż sie przyrumienią i będą lekko chrupiące.

Rozkładam puree do miseczek, posypuję prażoną kapustą oraz pokrojonym na kawałeczki pozostałym masłem, solę i pieprzę do smaku. Na koniec posypuję listkami tymianku.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz