Składniki:
20dag palonej kaszy gryczanej
2 małe cebule
masło klarowane do smażenia cebuli
3 ugotowane na parze marchewki
łyżka mąki
2 jajka
sól, pieprz
2 łyżki masła
płynny miód
Kaszę gotuję na sypko, następnie ją studzę. Cebulę siekam i rumienię na tłuszczu. Marchewkę grubo ścieram, mieszam dokładnie z kaszą i cebulą razem z tłuszczem ze smażenia. Dodaję mąkę i jajka, doprawiam do smaku i wyrabiam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam placek o wysokości ok. 1,5cm. Wierz smaruję roztopionym masłem z odrobiną miodu.. Piekę w temp. 180 ok. 40min. Studzę, wycinam małe kółka szklanką. Podaję w plasterkiem jajka, sosem czosnkowym oraz natką pietruszki (mogą być też kiełki).
Zamiast jajka może być też np. pasta ze zmiksowanych suszonych pomidorów oraz pestek dyni.
Smacznego.
A to my dziś na Restaurant Day :) (zdjęcie zrobione przez Kasię z Wild Tofu) :
Smakowita przekąska, z pewnością miała wzięcie :)
OdpowiedzUsuńooo, na pewno bym się na nią skusiła!
OdpowiedzUsuń