Menu

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Gryczane ciastka czekoladowo-kawowe (bezglutenowe)

Dziś pora na kolejną porcję ciasteczek na blogu. Tym razem gryczane z bezglutenową inką. Idealne do herbaty, kawy czy szklaneczki kakao. Wg mnie są idealnie słodkie, choć z moich testów (w Magii Zdrowia) wynika, że można by było jeszcze zmniejszyć ilość użytego cukru muscavado, albo kompletnie go pominąć (za sprawą bądź co bądź gorzkiej czekolady).

A jeśli chodzi o rozdawajkę? Mam nadzieję, że Alicja, której imię wylosowała moja córa, będzie miała miłą niespodziankę na święta. Paczka już czeka na wysłanie. Jutro przed przedszkolem zapewne śmigniemy się na pocztę.




Składniki:

  • 60g masła
  • 80g cukru muscavado
  • 100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej i przestudzonej + 100g czekolady gorzkiej posiekanej
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki bezglutenowej kawy inki, lub kawy z cykorii
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

  1. Utrzeć miękkie masło razem z cukrem aż do powstania puszystej masy maślanej. Dodać sól i po kolei jajka, jedno po drugim. Ucierać do połączenia składników. Dodać przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, kawę, oraz skórkę pomarańczową. Na końcu dorzucić jeszcze gorzką czekoladę i wymieszać. Ciasto schłodzić przez ok 20-30 minut w lodówce.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią ciasteczka - po łyżeczce ciasta na jedno ciastko, zachowując spore odstępy. Piec przez 13 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Jakie eleganckie , pachnące ciasteczka :) Kawowe , mniam

    p.s na bank sprawi radość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super skład ciasteczek, bardzo podoba mi się Twój przepis. Samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń