Przepis inspirowany przepisem z Slowly Veggiena krakersy cytrynowe.
Składniki:
- 110g sezamu
- 2 łyżki nasion chia
- skórka i sok z jednej ekologicznej cytryny
- łyżka wody
- łyżka melasy buraczanej
Do przygotowania krakersów rozgrzewamy piekarnik do 150 st. (góra i dół, albo termoobieg). Wszystkie składniki mieszam blenderem na gładką masę. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak cienko jak to tylko możliwe. Podana w przepisie ilość wystarcza na blachę standardowej wielkości (28x38cm). Przed pieczeniem za pomocą noża do pizzy nacinamy rowki wyznaczające pożądaną wielkość krakersów. Pieczemy 30 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Dopiero wtedy łamiemy na ciastka według wyznaczonych wcześniej rys nożem.
Smacznego.
genialne krakersy! z chęcią schrupałabym kilka!
OdpowiedzUsuńa z pesto smakują obłędnie :)
Usuń