Menu

czwartek, 1 czerwca 2017

Bezglutenowe brownie z soczewicy

Dzisiejszy Dzień Dziecka świętowaliśmy w Akacji. Najpierw było wspólne szukanie składników do przygotowania czekolady, które jakiś chochlik zakopał w ogrodzie zostawiając nam jedynie mapę skarbów. Następnie dzieciaki zabrały się za przygotowanie słodkości. Było dużo odmierzania, mieszania no i oczywiście podjadania.

Szkoda, że nie widzieliście ich buziek. Były reklamą zachęcającą do spróbowania samą w sobie.

W każdym bądź razie czekolady już nie ma. Została zjedzona. :) Pozostało po niej jedynie wspomnienie smaku. Zamiast tego mam dziś dla Was przepis, kolejny przepis na brownie. I po raz kolejny jest to przepis z jakiegoś strączka. Tym razem na ruszt poszła soczewica.






Składniki:

  • 200g brązowej soczewicy
  • 2 małe banany
  • 3 jajka
  • 30g kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 3/4 łyżeczki sody
Polewa:
  • nieduże awokado
  • mały banan
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki melasy
  • garść posiekanych pistacji
  1. Soczewicę gotujemy 45-50 minut do miękkości, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Banany obieramy, jajka wbijamy do miseczki. Przekładamy wszystkie składniki ciasta do blendera i dokładnie miksujemy. Przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki i pieczemy około godziny w 170 st. 
  2. Na polewę miksujemy obrane awokado bez pestki z bananem, kakao i melasą. Smarujemy nią brownie i posypujemy pistacjami,
Smacznego.

4 komentarze:

  1. Brownie z soczewicy? Ale to musi być czad! Do zrobienia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu po raz pierwszy zrobiłam brownie z czerwonej fasoli i... przepadłam! Muszę więc wypróbować także Twój przepis na to pyszne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbój, napewno Ci posmakuje... choć z tych strączkowych chyba najbardziej podchodzi mi brownie z fasolki adzuki (choć akurat tego przepisu nie ma na blogu... ciasto z reguł za szybko znika)

      Usuń