A jak tam Wasze tradycje Tłusto Czwartkowe? Smażycie bądź pieczecie własne pączki? Ja planowałam smażenie faworków, ale dwa kupne pączki zdecydowanie na cały dzień nam wystarczą więc koniec końców już sobie odpuściłam.
Składniki:
- 6 dużych pieczarek
- opakowanie szpinaku (40dag) mrożonego Hortex
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki drobno startego wędzonego sera korycińskiego
- pół paczki (ok. 10dag) tofu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Pieczarki umyć, osuszyć. Usunąć nóżki, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym,
- Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak, dusić na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Wymieszać.
- Szpinakiem napełnić pieczarki, zapiekać ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Oprószyć serem korycińskim i piec jeszcze 8-10 min.
- W wersji wegańskiej pokrojone w mini kosteczki tofu podsmażyć na oliwie na chrupko.
Smacznego.
Wpis powstał na konkurs Hortex.