I tak, dwie godziny później na świecie pojawiła się Alicja. Mała istotka, która po raz kolejny wywróciła nasz świat do góry nogami i nie skłamię jeśli powiem, że swoim pojawieniem się kompletnie wywróciła nasze spojrzenie na niektóre sprawy.
Także dziś zamiast przepisu na ciasto pojawia się (zaległy... mam jeszcze kilka takich w zanadrzu) przepis na zupę, aromatyczną zupę z fasolki, cukinii oraz czosnku.
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 2 cebule
- masło klarowane do smażenia
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 2l bulionu
- sól, pieprz
- 25 dag żółtej fasolki szparagowej
- 1-2 cukinie
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- Czosnek kroimy na cienkie płatki, cebule drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki masła klarowanego, dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy ok. 5 minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, a po 2 minutach zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
- W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy fasolkę, aby lekko chrupała. Na dużych oczkach ścieramy cukinię. Zupę w garnku miksujemy na gładki krem. Dorzucamy fasolkę i cukinię. Trzymamy na malutkim ogniu maksymalnie 10 minut. Przed podaniem mieszamy z natką.
Smacznego.