Menu

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Keks bezglutenowy

Okres przedświąteczny kojarzy mi się ze zdobieniem bombek - sama za jedną się zresztą będę zabierać w tym tygodniu - razem z Olą na konkurs w Homeschool. Pomysł już jest tylko czasu brak. Muszę jeszcze na jutro pochować dzieciakom prezenty w domu. Poza tym okres ten kojarzy mi się również z testowaniem nowych przepisów. W moim przypadku w tym roku bezglutenowych. Muszę Wam powiedzieć, że co tydzień mam zagwostkę co podać dzieciakom w przedszkolu na obiad tak by im smakowało i jednocześnie było bez glutenu i mleka. Dzieci są wymagające. Teraz w zasadzie rozumiem moją znajomą, której córka okazała się po kilku latach chora na celiakię, która mi się żaliła, że bezglutenowo a i owszem można zjeść u nas na mieście. Ale miejsc w których dzieci by coś zjadły (w domyśle tak by im smakowało) jest mało (i frytki jako danie się nie liczą), a wręcz nie ma ani jednego takiego miejsca. Dopiero teraz ją w pełni rozumiem. I dopiero teraz widzę jaki to naprawdę dla wielu jest problem.

A dziś przedstawiam Wam przepis na mój przepis na świąteczny keks bezglutenowy. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak dzieciakom w Akacji...

A jakby ktoś miał ochotę przed świętami spędzić czas kreatywnie to serdecznie zapraszamy, razem z całą ekipą Akacji na przedświąteczne warsztaty rodzinne: m.in. filcowanie, tworzenie kartek czy ozdób choinkowych. Więcej informacji można przeczytać na naszym fb wydarzeniu.





Składniki:

  • 350g suszonych śliwek
  • 200g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 170g oleju kokosowego (forma stała)
  • 100g cukru muscavado
  • 125ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kawy
  • 350ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki kakao
  • 3 duże jajka
  • 110g mielonych migdałów
  • 110g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  1. Dno tortownicy o średnicy 23 cm (ewentualnie średniej keksówki) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Śliwki pokrój w paski i wraz z pozostałymi owocami umieść w dużym garnku. Dodaj do niego olej kokosowy, cukier muscavado, mleko kokosowe oraz sok jabłkowy i przyprawy: kakao, cynamon, przyprawę do piernika i kawę. Całość podgrzej i gotuj 15 min. Masę odstaw na godzinę by przestygła.
  3. W osobnej misce wymieszaj mielone migdały, mąkę kokosową, sól, proszek do pieczenia i sodę. W kolejnej misce wymieszaj jajka i dodaj je do wystudzonej masy bakaliowej. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mieszankę z mielonymi migdałami i ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Ciasto przelej do przygotowanych foremek i piecz 90-120 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
  6. Keks można przygotować nawet do 2 tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce zawinięty w papier do pieczenia. Ja swój upiekłam w niedzielę, a w czwartek konsumowaliśmy go z dzieciakami z Akacji na ściance wspinaczkowej. Powiedziałabym nawet, że po kilku dniach jest nawet lepszy, bo mniej się kruszy.
Smacznego.

2 komentarze: