Menu

wtorek, 8 listopada 2016

Kapuśniak z papryką

Kapusta kiszona. Idealna na tę porę roku. Gdy pada i szaro za oknem duży zastrzyk witaminy C zdecydowanie jest nam potrzebny. Mi również dziś siąpi z nosa, aczkolwiek mam to na własne życzenie (po wczorajszym świętowaniu naszej 7 rocznicy ślubu i objadaniem się lodami na wieczór, rano obudziłam się z bólem gardła i potokiem z nosa :) ). Doładowuję się kapustką. Dziś pierwsza propozycja. Jutro zamierzam zrobić wersję z łazankami (w tej roli będą bezglutenowe świderki, które znalazłam dziś w Biedronce) tak by w czwartek zaserwować je przedszkolakom w Akacji (każdy rodzic ma jeden dzień w tygodniu dyżuru z gotowaniem). Bo jak już co poniektórzy wiedzą od poprzedniego tygodnia śmigamy na trzy dni do Akacji. Oli "chyba" się tam podoba, bo od 3 dni (dokładnie od soboty) maltretuje mnie codziennie pytaniem czy już jutro będzie mogła iść do przedszkola. :)

Tak wogóle w najbliższy weekend, a dokładnie 12 listopada o godzinie 12. w Centrum Naturalnego Rodzicielstwa organizuję spotkanie Discover Arbonne (pamiętacie, wspominałam ostatnio przy okazji jednego z przepisów, że nawiązałam współpracę w firmą produkującą wegańskie i bezglutenowe suplementy diety oraz kosmetyki). Także jeżeli interesuje Was co firma ma dla Was do zaoferowania, jakie są w niej możliwości rozwoju, albo chociażby chcielibyście pooglądać lub przetestować produkty na miejscu serdecznie zapraszam. Spotkanie odbędzie się w Białymstoku. Link do wydarzenia można zobaczyć tutaj. Obowiązują zapisy mailowe bądź telefoniczne, ponieważ na spotkanie przyjedzie moja koleżanka z Łodzi, która przywiezie więcej kosmetyków do pokazania/przetestowania.




Składniki:

  • strąk czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • olej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka ostrej mielonej papryki
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • sól, pieprz
  1. Oczyszczoną paprykę i cebule kroimy w cienkie paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę jak do zupy, razem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 
  2. Dodajemy koncentrat i paprykę w proszku, chwilę podsmażamy, dodajemy bulion , pomidory i kapustę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 25-35 min.
Smacznego.

1 komentarz: