Menu

środa, 15 kwietnia 2015

Ziemniaczane gofry z serkiem wiejskim

Ostatnio chodziły za mną gofry, ale nie takie na słodko, o nie... miałam smaka na coś wytrawnego. Już kiedyś robiłam wersję brokułową, ale teraz z braku "normalnych" (czytaj naszych) brokułów padło na ziemniaczki. Żywioł tradycyjnie zarzekał się, że takich to ona jeść nie będzie, ale jak tylko wyszły z gofrownicy to przechwyciła pierwszego zalała go serkiem wiejskim i uciekła w kąt. Potem wróciła powiedziała, że pyszne i porwała kolejnego, tym razem już bez serka.




Składniki:
  • 25 dag ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła, lub oleju rzepakowego
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Farsz:
  • 1 serek wiejski
  • pół ogórka sałatkowego
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  1.  Ziemniaczki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta. Nakładać je łyżką na rozgrzaną gofrownicę, rozsmarować i piec, aż powstaną złociste wafle.
  2. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Bazylię posiekać. Ogórek wymieszać z serkiem wiejskim, dodać bazylię. Przyprawić do smaku.
  3. Na każdy wafel nałożyć łyżkę twarożku i udekorować posiekaną bazylią.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. w życiu nie jadłam gofrów w takiej wersji,ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że nie mogę spożywać skrobi :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Świetny przepis, akurat dzisiaj wzięłam gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń