Menu

piątek, 25 października 2013

Babeczki buraczkowo-kakaowe

Ostatnio naszą weekendową tradycją stało się, że ja piekę ciasto (choć nie zawsze mi to wychodzi), a szwagierka robi obiad. O. wtedy szaleje z siostrami ciotecznymi. Istny z niej szałaput. Czasami jak nie mam czasu na ciasto (czytaj. zwykle zasypiam z O. jak kładę ją spać i za późno wstanę wieczorem) wtedy na szybko robię babeczki. W tym przypadku jednakże trzeba mieć wcześniej upieczone buraczki.




Składniki:
1/2kg ugotowanych i startych buraków
25dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
15dag drobnego cukru
2 jajka
5-6 łyżek oleju
5-6 łyżek maślanki lub kefiru

Buraki miksuję na piuree (powinno być go ok. pół szklanki). W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier. W drugiej misce mieszam widelcem piuree, jajka, olej, maślankę lub kefir. Wsypuję suchą mieszankę, mieszam do połączenia. Formę do muffinek wykładam papilotkami, nakładam ciasto. Piekę ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz