Menu

sobota, 21 września 2013

Zupa ze słodkiej kukurydzy i nutą curry

Generalnie nie przepadam za zupami (z reguły bardzo szybko jestem po nich głodna). Ale właśnie nadchodzi tydzień gdy babcie nie będą opiekować się moim Małym Pomocnikiem, a zawsze to one przynoszą dla O. zupę. Pora więc by mama wzięła chochlę w swoje ręce... Dziś pierwsza zupowa odsłona, a jako naczelna jej postać to Pani Kukurydza, którą uwielbiam. Zupa wyszła słodziutka, idealna dla wszystkich "słodkich ząbków".



Zupa ze słodkiej kukurydzy i nutą curry
Składniki:
30 g masła klarowanego
2 duże cebule, obrane i drobno pokrojone
7 kolb kukurydzy
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1litr bulionu warzywnego
sól morska
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek grubo posiekanej natki pietruszki plus jeszcze trochę do podania
kwaśna śmietana, ewentualnie do podania

Masło rozgrzewam w dużym rondlu na średnim ogniu, wrzucam cebule i smażę przez około 10 minut, aż zmięknie i się zrumieni, od czasu do czasu mieszam. Ostrym nożem ścinam ziarna z kolb kukurydzy oraz dodaję je do cebuli razem z łyżeczką pasty curry. Smażę dodatkowe 5 minut. Wlewam bulion, solę, doprowadzam do wrzenia gotując wolno przez 10 minut , aż kukurydza zmięknie, ale pozostanie wciąż jędrna. Dwie trzecie zupy przelewam do blendera i miksuję na gruboziarniste piuree. Wlewam z powrotem do reszty zupy oraz dodaję sok z cytryny oraz natkę. Mieszam. Doprawiam do smaku pieprzem. Podawać można, choć niekoniecznie z łyżką kwaśnej śmietany posypane natką.

Ostrość zupyj możemy sobie dozować poprzez zwiększanie bądź zmniejszanie ilości użytego curry.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz