Składniki:
16 większych, albo 32 kawałki wielkości kęsa
- 200g masła
- 100g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 70%
- 100g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 50%
- 397g puszka kajmaku (puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego dzień wcześniej przez 2h w wodzie)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
- 90g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
- 4 średniej wielkości jajka o temperaturze pokojowej
- 100g mąki kokosowej plus 2 łyżki
- 50g kakao
- Nagrzej piekarnik do 180 (160 z termoobiegiem), gazowy nastaw na poziom 4. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 23cm. W średniej wielkości rondku stop masło, dodaj połamaną na kawałki czekoladę, zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż czekolada się rozpuści.
- W małej misce wymieszaj 175g kajmaku z 1 łyżeczką soli morskiej - zrobi się rzadszy. Resztę kajmaku przełóż do dużej miski z cukrem i jajkami i ubijaj na jednolitą masę ręczną lub elektryczną trzepaczką. Dodaj czekoladę z masłem i znów ubij.
- W innej misce połącz mąkę, kakao i sporą szczyptę soli, przesiej wszystko do miski z mieszanką czekoladową. Ubijaj chwilę, aż otrzymasz gładką masę.
- Przelej połowę ciasta do formy i wyrównaj łopatką. Używając łyżeczki, przełóż połowę solonego kajmaku na ciasto, tworząc 5 grubych, równo od siebie oddalonych pasków. Na wierzch wyłóż drugą połowę ciasta i wyrównaj powierzchnię ostrożnie, starając się nie naruszyć wzoru pod spodem. Wierzch udekoruj resztą kajmaku w taki sam sposób. Przeciągnij patyczkiem do szaszłyków albo brzegiem noża po kajmaku, tworząc piórkowy wzorek.
- Posyp odrobiną soli morskiej i piecz przez 25-30 minut, aż ciasto urośnie, a na wierzchu zrobi się chrupka skórka. Gotowe brownie będzie się lekko trzęsło przy poruszaniu formą. Pozwól mu całkowicie wystygnąć w blaszce, a potem pokrój w kostkę.
Ciasto z takimi składnikami to moje marzenie!!! :D
OdpowiedzUsuń