środa, 20 kwietnia 2016

Published 16:08 by with 6 comments

Mega burger z buraka

Sezon grillowo ogniskowy można uznać za otwarty. Dziś, pomimo niezbyt sprzyjającej dla niektórych pogody (głównie zmarźlaków, do których ja też się zaliczam...  wiało mroźnym wiatrem tak jakby miało głowę urwać) udało nam się spotkać na ognisku z Puszczykiem (a dokładnie Przedszkolem Leśnym Puszczyk). Zapakowaliśmy więc nasze lunchboxy. Obawiałam się, że jak to na ognisku będzie tradycyjnie kiełbasa i biały chleb do pieczenia, czyli nic zjadliwego dla nas i ruszyliśmy w drogę... zresztą ostatnio przy każdym wyjściu z domu towarzyszą nam lunchboxy. Gdy tylko słońce zaczyna mocniej przygrzewać wychodzimy w teren na długie godziny i przegryzki się przydają. Tym razem miło się jednak rozczarowałam. Załapaliśmy się na pieczenie jabłek i ciasta drożdżowego na patyku. Jeszcze czuję ten zapach ogniska we włosach.



Składniki na ok. 6 sztuk burgerów:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 surowe buraki, obrane i starte na dużych oczkach
  • 1 cukinia, starta na dużych oczkach
  • 2 duże marchewki, starte
  • 100g płatków owsianych
  • 400g ciecierzycy, (200g suchej) namoczonej poprzedniego dnia i ugotowanej
  • 3 łyżki tahini
  • 1 duże jajo
  • 3 łyżki świeżej kolendry posiekanej
  • sól i świeżo mielony pieprz
Najlepiej serwować z :
humusem, cząstkami avocado, kiełkami, poszatkowaną czerwoną kapustą
  1.  Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na dużej patelni i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj warzywa i smaż, mieszając przez około 5 minut aż staną się miękkie a cały płyn wyparuje.
  2. Umieść płatki, ciecierzycę, tahini oraz jajo w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do masy posmażone warzywa, kolendrę, przypraw solą i pieprzem.
  3. Uformuj 6 burgerów i schłodź w lodówce przez pół godziny ( mogą się chłodzić nawet do 24h, całość można przygotować wieczorem, tak by rano usmażyć sobie jedynie burgery do pracy). Rozgrzej pozostałą oliwę i smaż burgery przez około 2-3 minuty na każdej ze stron, aż staną się złociste.
  4. Podawaj z bułką, humusem, avocado, kiełkami oraz czerwoną kapustą.
Smacznego.
      edit

6 komentarzy:

  1. Zjadłabym z chęcią taki burger! Uwielbiam burgery domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm sama wegetarianką nie jestem, więc nie skorzystam, ale powiem Ci, że miałaś bardzo oryginalny pomysł na bloga. Co prawda kulinarnych jest dużo, ale tych typowo wegetariańskich już nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa... blog na początku powstał jako moja książka kucharska... testuję sporo przepisów, ale najzwyczajniej w świecie po jakimś czasie je zapominam albo gubię... internet to takie medium do którego mam dostęp praktycznie wszędzie czy jestem w domu czy daleko za miastem na działce... dzięki temu swoje sprawdzone (nauczyłam się już by przed imprezami jednak nie testować nowości... za dużo mnie to nerwów kosztuje :) ) przepisy mam zawsze pod ręką

      Usuń
  3. a jak smakuje?
    czy buraki czuje się w smaku, czy są raczej dla koloru dodane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej ilości to na 100% czuje się je w smaku, zresztą burak to moim zdaniem wyraziste warzywo... praktycznie w każdej ilości jest wyczuwalne w smaku... ale tutaj też ciecierzyca "robi" swoje :)

      Usuń