Menu

piątek, 29 kwietnia 2016

Rozgrzewające chilli

Normalnie co za widok. Budzisz się rano, a tu śnieg sypie za oknem. Zima nie daje za wygraną, a toć już prawie maj. Aż przypomina mi się wierszyk, który ostatnio czytam Artkowi.


"Śnieg, śnieg pada! Wszędzie biało!
"Brr!" - pod liść skrył się jeżyk.
Znów jest ciepło - jeż nie wierzy.
Na raz słońce, śnieg na dwa.
Kwiecień plecień tak już ma."

I ponoć sezon grillowy się w długi weekend zaczyna...

Dziś jednak proponuję wam jeszcze danie na rozgrzewkę... w sam raz na dzisiejszą zmienna pogodę.




Składniki:
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 250g ugotowanej fasoli (może być mieszanka białej i czerwonej, może być sama biała)
  • czerwona cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • pomidor
  • ogórek
  • 2 papryki
  • papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 400g (jedna puszka) pomidorów krojonych z puszki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki i śmietana do podania

1. Cebulę, czosnek, pomidora, ogórka i papryki kroimy w drobne kawałki. Siekamy papryczkę chilli.
2. Cebulę oraz czosnek podsmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Wrzucamy posiekanego pomidora, ogórka papryki oraz chilli i smażymy kolejne 2 minuty. Dosypujemy kumin, słodką paprykę i oregano. Dodajemy pomidory z puszki, bulion, fasolę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Danie podajemy z odrobiną śmietany oraz natką pietruszki.

Smacznego.

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolorowa kuchnia - recenzja książki

Czy wiesz, że kolory warzyw i owoców wskazują na ich właściwości prozdrowotne?
Na przykład czerwone warzywa i owoce mają korzystny wpływ na układ krążenia, pomarańczowe i żółte chronią wzrok, fioletowe opóźniają starzenie, zielone wzmacniają naczynia krwionośne, a białe działają antybakteryjnie oraz antywirusowo.

Znajdziesz tu przepisy na sałatkę z buraczków i orzechów włoskich, dynię pieczoną z miodem i tymiankiem, knedle z jagodami, smoothie z jarmużu z jabłkiem i limonką, krem kalafiorowy oraz wiele innych receptur na kolorowe dania pełne zdrowia. Wszystko podzielone ze względu na kolor kuchni. Przed każdym rozdziałem wstęp - jak dany kolor wpływa na nasze zdrowie i jakie warzywa i owoce  pojawią w tej części. Mało tego w większości przepisów nie znajdziesz mięsa, co ja osobiście uważam za olbrzymi plus, gdyż ciekawe pozycje wegetariańskie nadal są w mniejszości.


Kolejna pozycja jaką przypadkiem kupiłam w Biedronce (dziś np udało mi się upolować Pawlikowską "Szczęśliwe garnki extra" za 9,99). 








Książkę można kupić również tu:



środa, 20 kwietnia 2016

Mega burger z buraka

Sezon grillowo ogniskowy można uznać za otwarty. Dziś, pomimo niezbyt sprzyjającej dla niektórych pogody (głównie zmarźlaków, do których ja też się zaliczam...  wiało mroźnym wiatrem tak jakby miało głowę urwać) udało nam się spotkać na ognisku z Puszczykiem (a dokładnie Przedszkolem Leśnym Puszczyk). Zapakowaliśmy więc nasze lunchboxy. Obawiałam się, że jak to na ognisku będzie tradycyjnie kiełbasa i biały chleb do pieczenia, czyli nic zjadliwego dla nas i ruszyliśmy w drogę... zresztą ostatnio przy każdym wyjściu z domu towarzyszą nam lunchboxy. Gdy tylko słońce zaczyna mocniej przygrzewać wychodzimy w teren na długie godziny i przegryzki się przydają. Tym razem miło się jednak rozczarowałam. Załapaliśmy się na pieczenie jabłek i ciasta drożdżowego na patyku. Jeszcze czuję ten zapach ogniska we włosach.



Składniki na ok. 6 sztuk burgerów:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 surowe buraki, obrane i starte na dużych oczkach
  • 1 cukinia, starta na dużych oczkach
  • 2 duże marchewki, starte
  • 100g płatków owsianych
  • 400g ciecierzycy, (200g suchej) namoczonej poprzedniego dnia i ugotowanej
  • 3 łyżki tahini
  • 1 duże jajo
  • 3 łyżki świeżej kolendry posiekanej
  • sól i świeżo mielony pieprz
Najlepiej serwować z :
humusem, cząstkami avocado, kiełkami, poszatkowaną czerwoną kapustą
  1.  Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na dużej patelni i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj warzywa i smaż, mieszając przez około 5 minut aż staną się miękkie a cały płyn wyparuje.
  2. Umieść płatki, ciecierzycę, tahini oraz jajo w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do masy posmażone warzywa, kolendrę, przypraw solą i pieprzem.
  3. Uformuj 6 burgerów i schłodź w lodówce przez pół godziny ( mogą się chłodzić nawet do 24h, całość można przygotować wieczorem, tak by rano usmażyć sobie jedynie burgery do pracy). Rozgrzej pozostałą oliwę i smaż burgery przez około 2-3 minuty na każdej ze stron, aż staną się złociste.
  4. Podawaj z bułką, humusem, avocado, kiełkami oraz czerwoną kapustą.
Smacznego.

środa, 13 kwietnia 2016

Dahl ze szpinaku, słodkiego ziemniaka i soczewicy

Już nie mogę się doczekać, już praktycznie przebieram razem ze swoją Starszą nóżkami... Być może co poniektórzy z Was kojarzą taką książkę kucharską dla dzieci, co się zwie "Gratka dla małego niejadka", o której to pisałam na moim drugim blogu o ED tutaj. No więc w niedzielę mamy już potwierdzone miejsce na warsztaty z Emilią Dziubak, jedną z moich ulubionych ilustratorek młodego pokolenia. Bilety już praktycznie kupione... Muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona przemianą Kolei Polskich. Teraz nie muszę wcześniej jechać na dworzec by kupić sobie bilet. O dowolnej porze mogę zrobić to wygodnie z domu - zarezerwować miejsce takie jakie chcę (ze stolikiem lub bez), a jak się rozmyślę nawet anulować bilet. W pociągu wystarczy pokazać tylko kod QR zakupionego biletu... cóż, przetestujemy. Ola też nie może się doczekać przejazdu "Koko" (obecnie jesteśmy na etapie fascynacji "Stacyjkowem"). :)



Składniki:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, poszatkowany
  • świeży imbir, kawałek wielkości kciuka obrany i poszatkowany
  • 1 czerwone chilli, drobno pokrojone
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 słodkie ziemniaki (około 400g), pokrojone w równej wielkości kawałki
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 600ml bulionu
  • 80g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 1/2 pęczka bazylii
  1.  Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulkę. Dodaj czosnek, chilli i imbir, smaż przez minutę, następnie dodaj pozostałe przyprawy i smaż przez kolejną minutę.
  2. Dodaj słodkiego ziemniaka i smaż na średnim ogniu, aż cały będzie pokryty przyprawami. Dodaj soczewice oraz bulion. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 20 minut aż soczewica zmięknie, a ziemniak stanie się bardzo miękki.
  3. Dodaj szpinak. Podawaj ciepłe posypane bazylią. Smaczne również na zimno. Po ostudzeniu można danie poporcjować i zamrozić.
Smacznego.

czwartek, 7 kwietnia 2016

Krem z pasternaku, soczewicy i jabłek

Śmiesznie się porobiło. Kiedyś nie przepadałam (to nawet mało powiedziane) za zupami. Teraz zupa gości praktycznie codziennie w moim domu. Jaka jest jej niewątpliwa zaleta? Że mogę ugotować jej cały gar, a potem mieć obiad z głowy na 2-3 dni (w zależności od tempa znikania). Mogę ją też zamrozić (mrożę małe słoiczki, takie porcje na raz dla swojej Najmłodszej latorośli) i odgrzać w momencie gdy kompletnie nie mam czasu ugotować czegoś sensownego.

Ta zupa jest właśnie z tych idealnie nadających się do mrożenia. Wieczorem dzień wcześniej wystarczy wyjąć ją i wstawić do rozmrożenia do lodówki i danie następnego dnia gotowe. Mało tego, jak się gotuje roznosi się cudowny zapach... ciężko jest się powstrzymać przed spróbowaniem jej w trakcie.


Składniki:
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki pasty curry, średnio ostrej
  • 2 cebule, średniej wielkości, grubo posiekane
  • 500g pasternaku, (ok. 5 średnich korzeni), obranych i pokrojonych w kawałeczki
  • 140g czerwonej soczewicy
  • 2 zielone soczyste jabłka (ok. 400g), obrane, bez gniazd i pokrojone w kawałki
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • jogurt naturalny i kolendra do podania (opcjonalnie)
  1.  W dużym rondlu podgrzej olej. Na średnim ogniu podgrzej razem pastę curry i cebulę przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pasternak, soczewicę i jabłka, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz trochę ogień i gotuj przez 30 minut, mieszając, aż pasternak będzie bardzo miękki, a soczewica rozgotowana.
  2. Zdejmij z ognia i zmiksuj ręcznym blenderem (albo pozwól przestygnąć i zmiksuj w mikserze - kiedyś tak robiłam, zanim w domu nie pojawił się nowy blender ręczny... ten stary po prostu nie dawał sobie rady z kremami). Dopraw do smaku, podgrzej na małym ogniu, przelej do głębokich miseczek. Podawaj z naturalnym jogurtem i świeżą kolendrą jeśli lubisz.
Smacznego.

piątek, 1 kwietnia 2016

PRZECZYTAJ & PODAJ DALEJ czyli WIELKA WYMIANA KSIĄŻKOWA


„Przeczytaj & Podaj Dalej” to akcja zorganizowana przez dziewczyny z Save The Magic Moments i Books And Babies (u obu znajdziesz zestawienie wszystkich blogerów biorących udział w wymiance). Zebrały grupę blisko trzydzieściorga blogerów, którzy postanowili odświeżyć swoją biblioteczkę. Wymieniamy się do 22 kwietnia! Ja również biorę udział w wymianie – poniżej zamieszczam swoją książek, które szukają nowego domu. Stan wszystkich pozycji oceniam na idealny.

ZASADY akcji PRZECZYTAJ I PODAJ DALEJ


1. Akcja trwa od 1 do 22 kwietnia b.r.
2. Za wymianę książek pomiędzy uczestnikami akcji nie ponosimy odpowiedzialności.
3. KSIĄŻEK NIE SPRZEDAJEMY - Dopuszczamy jednak możliwość zakupu, gdy nie możecie nawzajem się wymienić, bo komuś nie podoba się nasz zbiór. Pierwszeństwo ma jednak WYMIENIAJĄCY, a sprzedaż dopuszczalna jest dopiero po upływie trwania akcji za symboliczną opłatą.
4. KAŻDY może wziąć udział w wymianie.
5. Jedyny koszt jaki ponosisz to koszt wysyłki (Szczegóły ustalają zainteresowane osoby bezpośrednio między sobą).
6. Gdy tylko dostaniesz książkę, pochwal się swoim łupem! Wstawcie zdjęcie na Facebook. Otaguj je koniecznie #przeczytajipodajdalej wraz z oznaczeniem organizatorów czyli @save the magic moments oraz @blogbooksandbabies.
7. Baw się dobrze i ściągaj tu swoich znajomych. Niech nas będzie dużo! Niech będzie zabawa!
8. Chyba nie muszę pisać : bądź odpowiedzialny/a?? wyślij książkę! :)



Lista moich tytułów:
  1.  Eliza Mórawska "White plate" (zarezerwowane)
  2. Grzegorz Łapanowski "Smakuje"
  3. "Przekąski i przystawki"
  4. "Książka kucharska dla chorych na cukrzycę" Stella Bowling