Menu

środa, 24 lutego 2016

Gęsta dyniowa z jesiennymi warzywami

Za oknem powoli czuć wiosnę, mimo, że dziś zapowiadano opady śniegu w nocy. Dziś na spacerze poza baziami widziałyśmy z Żywiołem kwitnącą topolę. Chyba pora zabrać się za prace sezonowe na działce. Może uda się w tym roku posadzić dynię? Na parapecie posadziłyśmy poziomki, a w gazetce biedronkowej wypatrzyłam mini szklarnie... :) 

A w kuchni w tym tygodniu króluje dynia. Jesienią zrobiliśmy spory zapas w piwnicy i właśnie oto kolejna została przytaszczona i dzień po dniu po kawałku ja wyjadamy, głównie w postaci zup. Były już trzy różne rodzaje - testuję różne połączenia. A to z soczewicą i pomidorami, a to krem z pomarańczą (właśnie przyjechała incampania ze świeżutkimi czerwonymi pomarańczkami). 

Dziś wersja dyniowej z całym wachlarzem jesiennych warzyw. Zdecydowanie moja ulubiona wersja. Smakuje genialnie, w dodatku jest gęsta i sycąca, a apetyczny pomarańczowy kolor rozwesela w pochmurne ostatnio dni.



Składniki:
  • ok. 1,2 kg dyni masłowej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 białe lub zielone papryki (w ostateczności mogą być też czerwone)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1l bulionu warzywnego
  • pęczek kolendry
  1.  Dynię umyć i ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół. Pestki usunąć, opłukać i wysuszyć na blasze w piekarniku w niskiej temperaturze. Można ich użyć do posypania zupy.
  2. Dynię obrać obieraczką do warzyw. Miąższ pokroić w kostkę ok. 2x2cm. Pozostałe warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Pokrojoną dynię włożyć do garnka, zalać odrobiną wody, dodać olej i dusić kilka minut, aż zmięknie. Dynię można też rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skropić olejem i upiec w 180 stopniach.
  4. Miąższ wystudzić, a następnie zmiksować. Na maśle posmażyć warzywa, doprawić, wlać bulion i gotować 15 minut. Włożyć piuree z dyni, zagotować. Posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego.

czwartek, 18 lutego 2016

Carcpaccio z buraka i ananasa

Wiosnę czuć już w powietrzu... prawie... powietrze jeszcze chłodne, ale pierwsze oznaki już z Żywiołem na spacerze zauważyłyśmy. Wczoraj widziałyśmy bazie na drzewie w centrum miasta. A tydzień temu w przedszkolnym ogródku widać było już rosnące, ale jeszcze nie kwitnące przebiśniegi. Ponoć też i żurawie już wróciły... Mam nadzieję, że tylko pogoda nas większym chłodem nie zaskoczy.

A dziś taki trochę wiosenny przepis. Rodzime buraczki i egzotyczny ananas (akurat na ponownym otwarciu sklepu była promocja, aż żal było nie skorzystać :) ).



Składniki:
  • 30g orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 50ml octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ananas (ok. 800g)
  • 500g czerwonych buraków, upieczonych dzień wcześniej
  • 125g mozzarelli, najlepiej małe kulki
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżka miodu, sól, pieprz
  1.  Miód, dwie łyżki wody i orzechy skarmelizować na złotobrązowy kolor. Wyłożyć na pergamin i ostudzić. Kilka gałązek natki pietruszki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać i wymieszać z octem. Cienkim strumieniem wlewać oliwę. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Ananas obrać i przekroić na 4 części. Usunąć trzpień. Owoc pokroić na cienkie plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić również w cienkie plastry.
  3. Plasterki ananasa i buraka układać na przemian na dużym talerzu. Na wierzchu ułożyć mozzarellę i orzechy. Skropić sosem winegret. Oprószyć mielonym kolorowym pieprzem i udekorować pozostałą natką pietruszki.
Smacznego.

wtorek, 16 lutego 2016

"Warzywo" Dominiki Wójciak - recencja książki

Kolejna pozycja, która już od dawna czeka na recenzję na blogu to "Warzywo" Dominiki Wójcik. Książka, którą zażyczyłam sobie pod choinkę i widać byłam dość grzeczna w poprzednim roku, bo Mikołaj prośbę spełnił :). Przyznam się, że oglądałam prawie wszystkie edycje Masterchefa (i tego dziecięcego pewnie z moją starszą też będę oglądać - a start zdaje się, że już w tą niedzielę) i Dominika zapadła mi w pamięć jako strasznie pozytywna osóbka. Dlatego też ucieszył mnie fakt, że wydała książkę poświęconą w głównej mierze warzywom. 

Przepisów jest dużo, dużo ciekawych - pogrupowane właśnie warzywami. Zdecydowanie jeśli chodzi o przepisy to na pewno przetestuję:
  • Śniadaniowy krem z buraczkiem i owocami leśnymi (fajny sposób na przemycenie warzyw niejadkom - krem wyszedł super)
  • coś "strączkowego" np. krupnik z bobem, pieczarkami i dymką (na szczęście w tym roku udało mi się zamrozić trochę bobu)
  • placki z kalafiora, śmietaną i czarnuszką.








Cóż, placki zostały już przetestowane - świetny przepis, aczkolwiek pewnie bym go troszkę zmodyfikowała, gdyż placki mi się rozpadały... ale w smaku... "niebo w gębie".

piątek, 12 lutego 2016

Walentynkowe warsztaty rodzinne

Razem z Kolorakami serdecznie zapraszam na Walentynkowe warsztaty rodzinne, na których to będzie można spróbować moich słodkości. Każdy uczestnik dostanie ode mnie małą paczuszkę: z ciastkiem biszkoptowym (biszkopt właśnie się piecze) oraz kruchym tej oto postaci.






Wyjątkowo tym razem zapraszam na warsztaty plastyczne, a nie kulinarne. My bywamy tam co tydzień, a nawet i dwa razy w tygodniu (raz na zajęciach dla starszaków i raz na zajęciach dla maluszków), także polecamy całym sercem.

Koszt warsztatów: 10zł (dziecko + opiekun)
Więcej informacji na stronie Koloraków.