Nie powiem, nad ulepieniem ciasta troszkę się namęczyłam, ale to dlatego, że za krótko moczyłam daktyle... za drugim razem myślę, że będzie już o wiele łatwiej...
Składniki:
Krem z awokado:
Krem z awokado:
- 2 dojrzałe średniej wielkości awokado,
- 1 łyżka miodu,
- 1,5 banana,
- sok z cytryny do smaku,
- szczypta soli do smaku.
Wszystko miksuję w blenderze.
Do kremu po zmiksowaniu można dodać maliny albo drobno pokrojone truskawki.
Ciasto do muffinek z awokado:
- 1 szklanka zmielonych migdałów,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka zmielonych daktyli,
- 1 szklanka wiórek kokosowych (można je zastąpić także zmielonymi migdałami),
- 1 łyżka karobu (carob – substytut kakao)*,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Daktyle (ok. 5 daktyli) najlepiej namoczyć wcześniej na noc. Miksując dodawałam trochę wody z moczenia tak by powstało coś ala pasta.
- Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszam w malakserze. Następnie wykładam cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych olejem foremek na muffiny. Wkładam na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei, to należy dodać więcej daktyli.
- Wyjmuję ciasto z foremek, dodaję krem z awokado do babeczek i dekorujemy owocami, np. malinami lub truskawkami. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 13 muffinek.
Smacznego.
Poza tym korzystając z tego, że dziś mamy 1 stycznia (ależ ten czas leci) pragnę wszystkim złożyć życzenia oby ten rok był lepszy od poprzedniego, pełen cudownych chwil i spełnionych pokładanych w nim życzeń.
mniam:) uwielbiam awokado:)
OdpowiedzUsuńja ostatnio też muszę przyznać załapałam bakcyla na avocado :)
UsuńUwielbiam mus z awokado! Świetny pomysł na ciasteczka. I zdrowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszne, a jakże... myślę, że pojawią się na następnym restaurant day w moim wydaniu :)
Usuń